‘Ik leid een perfect normaal leven, met ASS’ … autisme en werk

Ik vind het best belangrijk dat ik mensen die ik niet ken zélf vertel dat ik autisme heb. Zo kan ik ook meteen uitleggen wat dat precies voor mij betekent, want ASS heeft veel verschillende uitingen. Het is altijd een spannend moment, maar ik heb nog nooit vervelende reacties gekregen eigenlijk. Op mijn werk, een tuinbedrijf, heb ik relatief snel mijn collega’s ingelicht. Ik weet nog dat iemand toen zei ‘ach, we hebben dat allemaal wel een beetje zeker’ en daarmee was de kous af. Daar ben ik heel blij om.

Mensen mogen weten dat ik een beperking heb, maar we moeten dit ook niet dramatiseren. Ik leid een perfect normaal leven, zelfs met ASS. Ik vind het belangrijk dat ASS geen taboe is. Het is een beperking, ja, maar je kan wel alles doen wat je wil. Ik heb al eens wat meer aanpassing nodig dan iemand anders, maar ook dat went wel. Als tuinaanlegger weet ik ’s morgens zelden hoe mijn dag er precies zal uitzien, maar dat is oké voor mij. Ik heb mij daaraan aangepast en ik heb er eigenlijk geen problemen mee.

Lucas Declercq (21), man met autisme, in ‘Anders zijn is helemaal geen nadeel’ in De Krant van West-Vlaanderen, 26 maart 2021

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.