Waarom ‘iedereen is een beetje autistisch’ ook positief verstaan kan worden … autisme en beeldvorming

Foto van Samuel Girven op Unsplash

‘Iedereen is een beetje autistisch’, is een veelgehoord refrein dat we als niet uitgesproken autistische mensen horen als we in het gezelschap van niet-autistische mensen uit de kast komen.

Deze opmerking kan een beetje vervelend zijn om te horen, omdat het voelt alsof onze ervaringen worden gebagatelliseerd. Het is vergelijkbaar met wanneer biseksuele mensen te horen krijgen dat “iedereen een beetje bi is”. De meeste autistisch mensen denken dat mensen die dit soort opmerkingen maken bedoelen dat wij, autistische mensen, door ons autisme eigenlijk geen discriminatie kunnen ervaren, en er gewoon over moeten zwijgen.

Je kan deze uitspraak echter ook van een andere kant bekijken. Ik denk dat neurotypische mensen met deze uitspraak dichter bij de werkelijke problematiek van psychische stoornissen staan, namelijk waarom verklaren we sommige mensen als defect en anderen volkomen functionerend, wanneer ze bijna dezelfde kenmerken hebben? Waar trekken we de grens, en waarom doen we daar überhaupt zoveel moeite voor?

Als een autistisch persoon profiteert van meer flexibiliteit op het werk en meer geduld op sociaal vlak, waarom zou een werkgever diezelfde voordelen dan niet voor iedereen mogelijk maken? Autistische mensen zijn een volstrekt passend onderdeel van de mensheid en wij autisten hebben eigenschappen die bij elk ander niet-autistisch mens op bepaalde momenten waargenomen kunnen worden. Dus ja, iedereen is een beetje autistisch.

Dat iedereen een beetje autistisch is, vormt des te meer een reden om er als mensen bewust van te zijn om begrippen als waardigheid en acceptatie ook buiten onze eigen leefwereld toe te passen.  Autisme kan immers bij iedereen voorkomen, ongeacht leeftijd, klasse, geslacht, ras of andere handicap.

Devon Price (hij/hem), sociaal psycholoog aan de Loyola University Chicago, in ‘Unmasking autism: discovering the new face of neurodiversity‘ (Penguin/Harmony, 2022). Devon Price schreef eerder ‘Luiheid bestaat niet’, een ode aan de luiheid.

 

1 Comment »

  1. Mee eens. Mensen met autisme zijn geen totaal andere “diersoort”. Ook mensen zonder a.s.s. kunnen autistische kenmerken hebben en daar last van hebben. Niet mogen benoemen dat je je als persoon zonder a.s.s. herkent in autistische kenmerken geeft een onnodige verwijdering.tussen mensen met en zonder a.s.s. Het bagatelliseren van de problemen die mensen met a.s.s. ondervinden is natuurlijk niet ok. Dit gebeurt echter ook binnen het spectrum. Mensen die goed kunnen functioneren het hun a.s.s. beweren nog weleens dat autisme niet een beperking is maar “neurodiversiteit”. Dit kan gelden voor hun vorm van autisme, maar zal niet gelden voor a.s.s. in het algemeen. Vele mensen met a.s.s. ervaren dit wel als een beperking.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.