‘Werk meer gewaardeerd als je mens boven niet-mens stelt’… autisme en werk.

John leerde vanuit de therapie dat mensen met autisme de neiging hebben om een ‘mens’ niet vanzelfsprekend hoger te rangschikken dan een ‘niet-mens’ en dat dit voor onbedoelde communicatieproblemen kan zorgen. Hij paste dit toe op zijn werk. Toen hij ging werken, was zijn uitgangspunt dat alles zodanig gedaan moest worden dat het voor het bedrijf het beste was. Hij had zich erover verbaasd dat hij op zijn werk niet gewaardeerd werd voor zijn grote inzet en de vele vragen die hij stelde om zijn werk beter te kunnen doen. Hij deed zijn best om zijn werk goed te doen en voelde zich verantwoordelijk voor het geld dat hij daarmee verdiende. Hij ontdekte echter dat zijn werk veel meer gewaardeerd werd als hij minder energie in zijn werk stak, minder vragen stelde en meer energie stak in het opbouwen van een relatie met zijn collega’s.

Martine Delfos, biopsychologe, in ‘Een wondere wereld: autisme als leven vanuit jezelf’ (SWP, 2022)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.