De man die nooit aan de bal kwam … autisme en spel

Foto van Jeffrey F Lin op Unsplash

Een autistische volwassen man vertelde me dat hij als kind de andere kinderen in de tuin zag voetballen en mee wilde spelen. Eerst begreep hij niet helemaal hoe het spel werkte. Toen hij aandacht en logica gebruikte, kwam hij erachter dat een regel moet zijn dat je om de beurt de bal moet hebben op basis van welk nummer je op je voetbaltruitje hebt, aangezien voetballers nummers op de truitjes hebben. Dat had hij op tv gezien. En een strafschop moet betekenen dat je je beurt moet verspelen, redeneerde hij. Toen hij voelde dat hij het spel door had, ging hij naar buiten om met de andere kinderen te spelen. Dat lukte maar moeilijk omdat ze geen nummer op hun shirts hadden. Hij redeneerde echter logisch dat hij zonder cijfers de bal als laatste zou krijgen. Hij was immers de laatste die in het spel was gekomen. Dus als de anderen de bal eenmaal hadden gehad, moest het aan zijn beurt zijn. Maar hij leek nooit aan de bal te komen. Hij vond het dan ook erg dat de anderen met zoveel minachting voor de regels voetbalden.

Gunilla Gerland in ‘Secrets to Success for Professionals in the Autism Field: an insider’s guide to understanding the autism spectrum, the environment and your role’ (Jessica Kingsley Publishers, 2013)

2 Comments »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.