‘Hoe kan ik als autist impact hebben?’ … autisme en ambitie

Foto van Armand Khoury op Unsplash

Wim, een lezer van mijn blog, stelt zich voor als een ‘sufkop’ en ‘loser’ en heeft daarnaast nog een vraag. Hij verwoordt dat zo:

Ik heb tal van dingen gedaan maar slaag er maar niet in ze af te werken. Ook in de liefde heb ik al meerdere relaties achter de rug, en telkens loopt het uit op een sisser. Nu heb ik vernomen dat ik autist ben, en dat dit nieuwe kansen zou creëren. Nu vroeg ik mij af of en hoe je als autist impact kan hebben, en, ambitieus als ik ben, de wereld kan veroveren. Ik heb jouw boek gelezen, en was onder de indruk. Het heeft me alvast van het beeld verlost dat alle autisten dom of achterlijn zijn. Nu alleen nog het recept voor impact, graag.’

Wellicht ben je niet de enige die met deze vraag zit, als ik kijk naar artikels, blogs en boeken die verschijnen rond het thema van impact hebben en succesvol zijn van en voor autistische mensen.

In een workshop rond ‘impact hebben’ die ik ooit volgde, hoorde ik dat impact hebben voortvloeide uit een combinatie van psychologisch inzicht en bereik – en beschikbaar zijn.  Bovendien zou je, om invloed uit te oefenen, een plaats moeten weten te vinden in de wereld, je bewust zijn dat je zelf slechts een klein radertje bent, en de juiste mensen weten aan te spreken om beweging te veroorzaken. Dat vergt veel werk en is, heb ik van horen zeggen van wie het kan weten, erg vermoeiend.

Helaas beschik ik niet over de mogelijkheden of de wil om dat te doen. Wellicht ben ik ook niet meteen het type veroveraar. Misschien word ik zelfs liever veroverd. Er is volgens mij toch het een en ander belangrijker dan de ambitie om impact te hebben en/of een/de wereld te veroveren.

Het is volgens mij zeker niet slecht om iets te ambiëren, verre van, maar ik denk dat impact hebben daarvan veeleer een neveneffect is, en geen hoofddoel mag zijn. Te weten komen wat je goed kan en wat je graag doet, dat met veel overgave doen en er promotie voor maken, lijkt me een goed begin.

Daarnaast is het goed volgens mij ook wat energie over te houden om in plaats van te streven invloed op/bij anderen de mensen in je omgeving die je graag hebt en jezelf een warm hart toe te dragen en goed te leren kennen. Al de rest lijkt me veeleer een bijproduct of neveneffect.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.