‘Als blonde haartjes op de dijen van een vrouw’ … autisme en testen

Foto van Vlad Deep op Unsplash

Ik kijk eerst naar de haartjes op de perzik, vooral als het licht zo zit dat ze eruitzien als blonde haartjes op de dijen van een vrouw. Die haartjes krijgen zoveel aandacht dat ik me er mentaal overheen moet zetten om de perzik op te eten. Vervolgens snij ik de perzik rondom open met een mes, met een draaibeweging splijt ik de perzik in tweeën, zodat ik kan zien of de pit intact is en of er geen spinnen in zitten, want dat heb ik eens meegemaakt als kleine jongen op reis in het voormalige Joegoslavië. Dan haal ik de pit eruit en ben ik klaar om te genieten van mijn twee perzikhelften.

Peter Ampe en Emily Rammant in ‘Abnormaal goed: ontdek je talent via je afwijking’ (Lannoo, 2022). Als je dit antwoord geeft op hun ‘perzik-test’ (‘Wat zijn je gedachten en gevoelens bij de aanblik van een perzik die je zo meteen mag opeten?’) wordt je verondersteld op het autismespectrum te zijn.

3 Comments »

 1. Deze tekst bewijst voor mij een extra gevoelig ervaren van de werkelijkheid die naar mijn mening aansluiten mag bij het ‘anders’ zijn. Ik las dit stukje graag. Wetenschappelijk bewezen of niet… dank je wel. 😁🙏

  Like

 2. Jammer dat zo’n kwaliteitsvolle uitgeverij als Lannoo deze charlatans een spreekbuis geeft. Natuurlijk is er plaats voor heel veel verschillende ideeën over autisme, zowel van autistische mensen als van ouders, familie, en ook mensen die ze ondersteunen (professionals), maar dit soort publicaties zou toch echt tot het verleden moeten behoren.
  Mijnheer heeft zichzelf een diagnose toegedicht via een online test. Mevrouw denkt dat ze lifecoach is en ‘een beetje ocs’ heeft. En dan hebben ze er psychiater en enkele would-be autisten erbij gehaald om het een en ander af te dekken.
  Wie dit soort rommel in huis haalt, heeft het toch echt niet begrepen.
  Dit zou in de VS misschien kunnen maar toch niet meer in het Europa van 2022 !

  Like

 3. Deze mensen hebben geen officiële diagnose. Ze denken wel dat ze ASS en ADHD of ADHD en OCS hebben. Naar eigen zeggen erg mild. Je kan er zelf naar luisteren in de Voorproevers podcast op radio 1. Aflevering heet Omarm Neurodiversiteit. Die mensen spreken absoluut niet voor mij.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.