‘Ontmoet ons halverwege’ … autisme en inclusie

foto van Kelly Sikkema op Unsplash

Autistisch zijn in deze wereld betekent een verwarrend, angstaanjagend en vooral extreem stressvol leven leiden. Van die eerste ervaringen op de kleuterschool tot het ploeteren in het beroepsleven, vechten autistische mensen om begrepen en, belangrijker nog, geaccepteerd te worden. Het is dag en nacht hard werk.

We brengen dan ook het grootste deel van onze tijd door met de stress en spanningen van autistisch zijn, de moeilijkheden die we hebben met communicatie, sociale interactie, zintuiglijke overgevoeligheid. We hebben in de meeste situaties een handicap. Of je dat nu graag hoort of niet, per slot van rekening vormt autisme in hoge mate een handicap en soms is het een ernstige handicap. Een groot deel van de handicap wordt veroorzaakt door een wereld om ons heen die star en koud is, niet bereid om zichzelf aan te passen om aan onze vraag tot aanpassingen te voldoen. Er is een grote gemeenschap van autistische mensen online, die je graag alles willen vertellen over wat het is om op te groeien en autistisch te leven. Ga naar Twitter, Facebook, Instagram en Tik Tok en volg ze, lees hun woorden in blogs en berichten en bekijk hun video’s.

Het is mogelijk dat autistische mensen ooit worden geaccepteerd door een meer inclusieve, meer accepterende samenleving, maar het zal niet bij toverslag gebeuren. Het kost hard werk. Er zijn ontzettend veel vooroordelen en slecht gevormde meningen over wat autistische mensen nodig hebben en wat we ‘dienen’, op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs, gezondheid, justitie en daarbuiten. Het voelt vaak alsof de vooruitzichten somber zijn, maar er zijn tekenen van verbetering als volwassen autistische mensen hun mond opendoen en proberen verandering teweeg te brengen. Dus ontmoet ons halverwege en misschien kan die inclusieve, vriendelijke wereld op termijn werkelijkheid worden

Pete Wharmby, autistische schrijver, vader, voormalig schooldirecteur en leraar, in ‘What I want to talk about’ (Jessica Kingsley Publishers, 2022). Eigen vertaling (c) Tistje.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.