‘Ik dacht: we fixen dit’ … autisme en relaties

Foto van Ante Gudelj op Unsplash

Onze zoon bleek extreem gevoelig. Toen hij de diagnose asperger kreeg, vielen er puzzelstukjes op z’n plek. Ik begon mijn man met andere ogen te bekijken, want autisme is in hoge mate erfelijk. Niemand had het ooit bij hem gedacht. Hij was charismatisch en succesvol, hij had allemaal ego-kwaliteiten waarmee hij zijn autisme wist te compenseren. Ik heb werkelijk alle boeken over autisme gelezen die ik vinden kon, zodat ik niet alleen mijn zoon, maar ook mijn man beter ging begrijpen. Ik dacht: we fixen dit, we komen hierdoorheen. Het nam de eenzaamheid die ik in dat huwelijk voelde niet weg. Regelmatig stond ik jankend onder de douche. Ik verlangde naar verbinding, ik wilde praten, maar er was voortdurend miscommunicatie. Logisch, iemand met autisme kan de wereld alleen maar door z’n eigen bril bekijken. Ik vroeg iets van mijn ex dat hij me niet geven kon. Onze zoon had het moeilijk na de scheiding. Hij miste het vertrouwde en worstelde met zijn autisme. Steeds vaker merkte hij dat hij anders was. Hij trok zich terug en begon te blowen. Ik kon hem slecht bereiken. Hij was uiteindelijk diep ongelukkig en depressief. Ik heb professionele hulp gezocht. Lang dacht ik dat het beter ging. Tot vorig jaar, toen dat vreselijke telefoontje kwam.

Anna (48) in ‘Hij is nu de man die ik ooit had willen hebben’ in Trouw, 29 oktober 2022

2 Comments »

  1. Ik heb evenmin een abonnement op Trouw. Je kan dit gratis lezen via bibliotheek.be, als je lid bent van een openbare bibliotheek. Als je liever niet registreert, kan ik je geruststellen: het fragment vat de kern samen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.