Als mijn tante wieltjes had, won ze de loterij … autisme en winnen

Wat zou je doen als je de loterij won?

vraag van de dag van de website die deze blog host

Als mijn tante wieltjes had, dan was ze een racewagen. Ik heb deze zin vaak gehoord in mijn jeugd. Mijn tantes hadden veel, maar wieltjes hebben ze nog nooit gehad. Ik weet intussen dat het een ironische zegswijze is, en niet letterlijk geïnterpreteerd moet worden.

Vroeger vond ik de uitspraak bijzonder grappig en zag ik mijn tantes zo rondrijden. Het waren allemaal actieve tantes, ze hadden geen ‘zittend gat’, eerder een ‘babbelgat’, en, de ene al meer dan de andere, soms een ‘smoefelgat’. Ze zaten geen moment neer, maar konden kletsen als geen ander, en nu en dan ook ‘smoefelen’, geniepig in het voorbijgaan op iets zoets knabbelen. Wat ze ook gemeen hadden, was dat ze snel heen en weer konden bewegen. Als ze wieltjes hadden, waren ze racewagens, tenminste in mijn verbeelding.

Tegenwoordig weet ik dat deze zegswijze een reactie is op onwaarschijnlijke veronderstellingen of op grootspraak. Als ik de loterij zou winnen, zou je eens wat zien. Het is een van de redenen waarom ik geen geld inzet op loterijen of gok op iets wat mij rijk zou kunnen maken. Niet zozeer omdat ik al geluk heb in de liefde, en dus geluk op vlak van geld mij niet gegund zou zijn. Om een of andere reden heb ik een afkeer van gokken. Als ik de loterij zou winnen, zou ik natuurlijk kunnen overwegen te investeren in de ontwikkeling van mezelf en mijn liefste, een comfortabele leefomgeving voor ons beiden kunnen creëren, nieuwe levensinvullingen kunnen mogelijk maken en natuurlijk ook de autismegemeenschap kunnen steunen.

Toch zou ik ook terugdenken aan die uitdrukking ‘als mijn tante wieltjes had’, volgens sommigen ook een uitdrukking die wordt gebruikt om te verwijzen naar wat anders is dan je verwacht. De uitdrukking zou volgens sommigen ook verwijzen naar situaties waarin iemand met autisme niet functioneert zoals verwacht, bijvoorbeeld in sociale of professionele situaties. In een verwarde vlaag denk ik soms hoe het zou zijn als mijn tante autisme had. Wat zou ze dan nodig hebben om goed te functioneren? Een rustige werkplek? Visuele hulpmiddelen om sociale situaties beter te begrijpen? Of gewoon een gin-tonic, een zicht op zee en veel mensen om haar heen?

Natuurlijk is er geen direct verband tussen de uitdrukking “als mijn tante wieltjes had” en de loterij winnen. Beide uitdrukkingen verwijzen naar volledig verschillende ideeën en situaties, en worden volstrekt anders gebruikt. Hoewel, ze kunnen in theorie samenkomen in situaties waarin iemand die de loterij heeft gewonnen beslissingen neemt die gericht zijn op het verbeteren van het leven van iemand met autisme. En dat zou precies zijn wat ik zou doen.