‘Ik worstel ermee of ik mijn autisme of ADHD wel op papier wil’ … autisme en diagnose

Foto van Nong op Unsplash

Hoogbegaafdheid gaat vaak samen met autisme en ADHD. Ik merk dat er veel mensen in mijn omgeving op dat spectrum zitten en dat het meteen − bizar genoeg − goed klikt met hen. Onbewust herken ik precies de mensen met een brein dat op dezelfde manier werkt als het mijne.

Uit onderzoek blijkt dat neurodiverse mensen andere neurodiverse mensen effectief opzoeken. Ik heb mijn vermoedens dat ik autisme of ADHD heb, maar ik worstel ermee of ik dat wel op papier wil. Misschien is het wel voldoende dat ik weet hoe ik ermee moet leven?

Ik heb vijftien alarmen op mijn gsm ingesteld zodat ik overal op tijd zou komen. Ik ben zo snel afgeleid dat een alarm me af en toe wakker moet schudden. Ik kan zo diep in een onderwerp duiken dat ik geen tijdsbesef meer heb. Ik volg ook enkele accounts op Instagram met ADHD-memes. Als ik die zie, denk ik altijd: ha, ik ben niet alleen. Al zijn die mopjes best confronterend. Wanneer alles minder goed lukt, wanneer ik denk dat ik toch meer begeleiding nodig heb, duikt de vraag wel op: moet ik me toch laten testen? Maar voorlopig zit ik in een goede flow. Met mijn zeventien timers.

Veel vrouwen worden doorgaans pas op oudere leeftijd gediagnosticeerd. Omdat er nu pas aandacht naar hen gaat of omdat de symptomen pas op latere leeftijd opduiken, dat is nog niet duidelijk. Lang is ook gedacht dat het alleen om fysieke hyperactiviteit ging, terwijl het even goed mentale hyperactiviteit kan zijn. Ik heb wel al nagevraagd bij vriendinnen hoe het is om je te laten testen. En dat blijkt een lange en moeilijke weg. Nu heb ik daar in elk geval geen tijd voor.

KMI-Weervrouw Jacotte Brokken in De Morgen, 13 mei 2023