De (kleding)adviseur maakt de mens

Gedraag je naar wie je bent. Naar je leeftijd, naar je context, naar wat je wil zijn in het leven. Kleed je naar je leeftijd, naar je geslacht, naar je afkomst. Verzorg je kapsel, draag het gepaste schoeisel, leer de cultuurvormen kennen die bij je passen. Een imperatief die ik in mijn jeugd vaak heb moeten horen op school.

Gepast gedragen

Het is me tot nu toe nog niet gelukt me te gedragen naar mijn leeftijd, naar mijn geslacht, de cultuurvormen te kennen die passen bij mijn sociale status. ‘Maar ik had me jou wel heel anders voorgesteld’, krijg ik vaak te horen. Vrouwelijk, meer ad-rem, ouder, meer verbaal … ik twijfel soms of dit waardering is of niet. Het maakt in elk geval een groot verschil als iemand mij eerst telefonisch of schriftelijk ontmoet dan wel eerst in levende lijve. Dat laatste stel ik dan ook zo veel mogelijk uit.

Waarom het mij tot nog toe niet gelukt is, ligt volgens mij vooral aan aanleg, deels aan beperkt kleding-budget, maar ook aan een ‘moeilijke kledijmaat’ en aan een zekere afkeer tegenover kledij. Dat mensen zeggen dat ik me niet gedraag of kleed naar mijn leeftijd of status, daar ben ik nochtans wel gevoelig voor. Sommige mensen, zowel auti als anders, trekken zich er niet van aan (zeggen ze). Zelf ben ik er wel mee bezig. Niet hoe mensen over me denken, wel dat ze op basis van ‘niet-passende indrukken’ een oordeel vellen. Niet omdat ik het zo wil, wel omdat het zo binnen komt. Willen of niet.

Er jonger uitzien dan je bent

In haar blog ‘Er jonger uitzien dan de echte leeftijd’, heeft Autimonde het onder andere over ervaren of aanvoelen dat ze niet voor vol wordt aangenomen omdat de kledij die ze draagt niet passend zou zijn voor haar leeftijd.

Dat ze ‘te jonge’ kledij zou dragen. Dat kwetst haar, en dat versta ik. Je zou niet beoordeeld mogen worden op basis van wat je draagt. Maar het is helaas zo. Wellicht bij vrouwen nog iets meer dan bij mannen.

Je kleding-adviseur beïnvloedt wie je bent

Mijn kledij aanpassen aan mijn leeftijd is mij tot nu toe nog niet gelukt. Vroeger kreeg ik opmerkingen dat ze ‘te oud’ was. Misschien kwam dat omdat mijn moeder mij tot mijn achtendertigste pushte om kleren te kopen en het merendeel zelf koos.

Erg verstandig enerzijds, want zelf zou ik gewoon de ene miskoop na de andere doen. Anderzijds niet zo verstandig, want haar mode-advies leidde ertoe dat ik met kledij rondliep voor mensen die veel ouder waren. Kwaliteitsvolle kledij, dat wel, ook wel mooie kledij, maar ze stak af tegen leeftijdsgenoten.

Tot het kleding-advies overgenomen werd door mijn vriendin. Die een stuk jonger is, en zich zelf nog jonger kleed dan ze zelf is. Met als gevolg dat ik me ook wat jonger maar ook mannelijker kleed dan ik ben. Toch heb ik de indruk dat dit meer past bij mijn uiterlijk.

Zelf ben ik overigens de kleding-adviseur van mijn vriendin. Waardoor zij zich ouder en vrouwelijker is gaan kleden. Het aandeel van kledij in ons budget is nu ook van 3% naar 5% gestegen.

De sociale immaturiteit ?

Mijn uiterlijk lijkt jonger dan mijn leeftijd. Wat volgens mij op een of andere manier met autisme is gelinkt. Op een of manier lijkt de uiting van hevige emoties het gelaat meer te verouderen. Vroeger probeerde ik er zo oud mogelijk uit te zien, nu eerder wat jonger. Een dagcrème zo nu en dan kan al wonderen doen.

Sommige mensen schrijven die jongere perceptie (al dan niet in combinatie met een lagere ontwikkelingsleeftijd en/of speelsheid) toe aan sociale immaturiteit van mensen met autisme. Anderen denken dat het een symptoom is van de verstoorde werking van hormonen. Waarschijnlijk is dat wetenschappelijk nog niet onderzocht.

Er zijn natuurlijk ook mensen die leeftijd maar relatief vinden. Als mensen naar je leeftijd vragen, hoor je de leeftijd te vermelden die begint net na de bevalling. Even goed had het je leeftijd vanaf de levensvatbaarheid of zelfs vanaf de conceptie kunnen zijn.

Moeite met omschrijving van leeftijd

Met die leeftijd heb ik het meestal moeilijk. Officieel ben ik nu stilaan oud aan het worden – de grens ligt op 40 jaar en 8 maand. Wie dan niet volwassen is, kan het niet meer worden.

Zelf voel ik me daarentegen hoogstens 13. Toevallig ook de leeftijd waarop mijn lichaam is gestopt met groeien. Al durft dat wisselen. Net als iedereen voel ik me tijdens bepaalde situaties jonger dan in andere situaties. Op sommige momenten wordt ik een ‘oude ziel’ genoemd, op andere momenten een ‘kind’. Het is maar hoe je het bekijkt.

Volwassen indruk geven

Een ‘volwassen’ of ‘leeftijdsgebonden’ indruk geven is niet zo gemakkelijk. Het vergt inzicht in de context, weten welk beeld men in deze context heeft van iemand van jouw leeftijd. Welke verwachtingen gesteld worden, welke kledijcode, enzovoort. Wat past bijvoorbeeld bij een 40-jarige en wat niet? Zelf draag ik gewoonlijk donkere jeans met hemd of polo. Eerder zelden t-shirts.

Er is weliswaar nog meer aan de hand. Iemand van 40 die in een betaalde job werkt, zal meer informatie hebben over hoe het hoort, vermoed ik. Of al meer reacties, feedback gekregen hebben om zich als veertiger te gedragen. Iemand van 40 die vooral in een beperkte omgeving functioneert, zal daar volgens mij meer moeite moeten doen om informatie te verzamelen.

Is het nodig zich gepast te gedragen naar de biologische leeftijd?

Wat ik me vooral afvraag is of het nodig is om zich gepast te kleden of te gedragen naar de biologische leeftijd?

Enerzijds wel, omdat kledij echt wel iets zegt over wie je bent, en ook van invloed is op de eigen ontwikkeling. Het opent ook bepaalde deuren naar nieuwe perspectieven.

Anderzijds is het nog altijd belangrijk je goed te voelen in de kledij die je draagt of hoe je jezelf uit. Het mag niet geforceerd overkomen, niet te ‘gekleed’, je niet van adem benemen. Maar ook daarin kan je experimenteren.

Het belangrijkste blijft voor mij een goede klerenwinkel vinden, tijd nemen om te kunnen passen, iemand hebben die kritische reactie kan geven en wat van eigentijdse mode kent, en vooral goed nadenken over wat je wil uitdragen met kledij. Kledij is immers niet alleen functioneel maar ook communicatief: ‘Kleren maken de mens’, maar het is de mens die ze kiest en draagt.

5 Comments »

 1. Leuk om dit te lezen. Zelf doe ik mijn best om me goed te kleden. Daaronder versta ik dat ik het leuk, mooi en passend wil vinden bij mezelf en dat het ook daadwerkelijk leuk moet zijn en over het algemeen wel leuk gevonden moet worden door andere mensen. Op de een of andere manier vind ik dat toch best lastig. Vaak zie ik overal om me heen mensen die heel leuk gekleed zijn en dan denk ik ‘ze zien er veel leuker uit en doen er waarschijnlijk minder moeite voor’. Ook ben ik 31 geworden ben en ik moet mijn kleding erop aanpassen. Ik heb uit financieel oogpunt lang doorgelopen in oude kleding die bestond uit korte jurkjes en rokjes waardoor ik of erg jong leek of waardoor het opgepast leek. Over het algemeen komt er bij kleding veel ‘moeten’ kijken, het moet de juiste lengte hebben, het moet goed aansluiten, het moet bij je leeftijd passen en heel vaak zie ik mensen kijken naar wat ik aan heb en dan weet ik nou niet zo goed of ze commentaar hebben of wat anders en dan denk ik misschien moest het wat langer, of minder opzichtig, of… Best ingewikkeld dus. En dan wil ik ook nog jaren met kleding kunnen doen, dus mag het eigenlijk ook niet te trendy of apart zijn….

  Like

 2. Nederlanders zijn echte hokjes plaatsers.
  Mijn man en ik hebben een hobby en ik het te danken aan mijn man dat ik er zo mooi bij mag lopen.
  Mijn man zegt altijd er is nog niemand op het idee gekomen met kleding stelen voor het individu!
  Wij kijken niet naar leeftijd met alle kleding is dit te doen, trouwens we moeten tot ons zeventigste blijven werken maar bij ons 50ste jaar is het qua leuke vlotte kleding als leggings, minirokjes en minijurkjes al gelijk nee dat mag niet.
  Enkele jaren geleden was er een programma op tv over honderdjarigen en daar was een Italiaanse dame slechts 103jr in minijurkjes ze zag eruit als 50 maar er zijn in ons land erg veel vrouwen van 20 die er uit zien als 40 dus.
  En over kleding wij Nederlanders verprutsen de kleding waar het voor bedoeld is omdat er weinig winst op gemaakt word en het gros van de kindertjes meiden van 15 tot 40jr lopen er als schaapjes achteraan.
  Kunnen zelf niet meer nadenken. Moslims zijn tegen homo’s dat vinden we erg gek genoeg maar Hollanders zijn tegen de legging dan zie je de cameltoe, fluisterbroek etc. Grappig want de Levi jeans strak zittend zie je ook de cameltoe altijd al geweest ook maar kost heeeeel wat meer en dan is het probleem ineens weg.
  Flut programma als hotter than your daughter zegt meer over de kindertjes dan over moeders.
  Een legging is gewoon een broek alleen is deze niet voor iedereen toepasbaar als zodanig te dragen.
  Overigens in een badpak zie je ook duidelijk de contouren van de schaamlippen.
  De spaghetti top is speciaal gemaakt voor vrouwen met een kleine cup die geen bh hoeven te dragen, lijkt vrouwelijk.
  Rood is een gevaarlijke kleur, tijgerprint en glimmende broeken is voor hoeren, nou dan ben ik maar een hoer maar wel een die niet achter de massa aan loopt en me niks word opgedrongen.
  Als je in ons land op straat loopt is het allemaal hetzelfde zwart en grauw en spijkerbroeken.
  De string ook zo’n beladen kledingstuk het staat goed onder leggings ook maar ligt ook onder vuur door tentzeil fabrikanten omdat ze er geen 10€ voor kunnen vragen te weinig stof gewoon.

  Het is allemaal een centen kwestie
  Of je gezondheid gevaar loopt is niet belangrijk!
  Bh dragen krijg je kanker van is al bewezen in de jaren 1950
  Zonder bh worden je borsten slap hahaha er zit geen spierweefsel in borsten dus!
  Een borst hoort los heen en weer te wiebelen zo voeren de klieren afvalstoffen af en door een goed zittende bh gebeurt dit niet.

  De fabrikanten gaan over lijken het is aan jezelf of je kanker wil of niet.

  Like

 3. Zou het ‘jonger/ouder uitzien dat je ‘echte’ (biologische) leeftijd’ dus een reflectie van aanpassing aan de samenleving zijn? Misschien wel.

  Like

 4. Helaas, ik ben niet zo goed in sprookjes schrijven, wel in ze vertellen (naar ’t schijnt).
  Gewicht en lichaamsbouw zijn idd erg bepalend voor kledij, voor mij ook. Ik heb een redelijk kleine (mannen)maat,
  maar een aparte lichaamsbouw waardoor bijna niets past (moet dus altijd iets weggesneden of bijgepast worden).
  En ik koop ook vaak in de opruiming (wat ze hier ‘solden’ noemen). Jammer genoeg is het dan wel vaak erg druk,
  en dan is een bezoekje aan de winkel bij mij relatief kort (door de overvloed van zintuiglijke prikkels,
  en tegen de geur van stoffen kan ik erg slecht).

  Like

 5. Ik denk dat het gewoon een onmogelijkheid is voor iemand met autisme om zich in die mate aan te passen aan de normen van de “normalen”.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.