‘Om iedereen tegen te spreken dat er iets mis is’

Ik zit in de spreekkamer van Heidi, een therapeute die gespecialiseerd is in stoornissen in het autismespectrum. Naarmate Janni’s gedrag veranderde, begonnen steeds meer vrienden over autisme. Naast het nieuwe asociale gedrag kan Janni haar handen niet stilhouden, wat iedereen voor ‘stimming’ (zelfstimulatie) houdt, een van de belangrijkste tekenen van autisme.

Janni’s kinderarts heeft ons naar haar doorverwezen ‘gewoon om het uit te sluiten’. Ik voelde er niets voor. Autisme is een modieuze diagnose, net zoals hyperactiviteit dat was toen ik nog jong was. Het ergert me nog steeds dat de rest van de wereld zich drukker maakt over Janni’s gedrag dan over haar intelligentie, maar ik begin het moe te worden om het constant door mensen te horen opperen. Dus ga ik maar, doodsbang dat Janni de diagnose ‘autistisch’ zal krijgen en dat dat haar toekomst zal ontregelen.

Tot mijn grote vreugde en verrassing is het eerste wat Heidi wil doen Janni een IQ-test afnemen. Dat is wat ik wil, het bewijs van Janni’s genialiteit, om iedereen die suggereert dat er iets mis is met haar tegen te spreken.

Alleen is 146 niet wat ik zoek. Ik wil een zo hoge score dat ik Janni’s toenemende neiging zich terug te trekken van kinderen van haar leeftijd en haar voorkeur voor haar denkbeeldige kameraadjes kan verklaren en zelfs rechtvaardigen. Als Janni iets asociaals doet, wil ik kunnen zeggen: maar ja, ze heeft wel een IQ van 280.

Michael Schofield in ‘Mijn magisch meisje’ (The House of Books, 2013)

4 Comments »

 1. Ben benieuwd wat je er dan raar aan vindt. Of wat er leuk aan zou zijn. Zelf associeer ik geen van de twee woorden met het fragment, maar het zou kunnen.
  Dit stukje uit een boek viel me op omdat een aantal mensen die ik in mijn leven heb ontmoet er ook zo over dachten.

  Like

 2. Psychiaters Moeten een diagnose stellen, om geld te krijgen. Zo werkt het in Nederland.
  Na een gesprekje van 5 minuten, gedwongen door mijn huisarts, die ervan overtuigd is dat mijn invaliderende situatie, tussen mijn oren zit, wist de Psych dat ik cluster B was, hij krijgt zijn geld ik heb een stempel . Leve de psychiatrie in Nederland

  Like

  • Ik versta je reactie maar ik denk dat het iets oplost door te veralgemenen. ‘De’ psychiatrie bestaat evenmin als ‘de’ mensen met een persoonlijkheidsstoornis of ‘de’ autisten.

   Je bedoelt misschien dat een diagnose nodig is om in behandeling te gaan?

   Ik aanvaard trouwens zelf geen diagnoses die gesteld zijn zonder multidisciplinair onderzoek. En dan nog moet de uitleg hoe ze tot de diagnose zijn gekomen samenhangend zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.