“Als paarden niet kunnen denken, ben ik niet in staat te denken”

Eén van mijn studenten merkte op dat paarden niet denken, ze maken associaties. Als associëren niet beschouwd wordt als denken, dan zou ik daaruit afleiden dat ik niet in staat ben te denken. Denken in visuele beelden en associaties maken is eenvoudigweg een andere vorm van denken tegenover het verbale lineaire denken. Er zijn voor – en nadelen aan beide vormen van denken. Vraag het maar aan om het even welke kunstenaar of boekhouder.

Temple Grandin geciteerd in The Disability Studies Reader, 2013

3 Comments »

 1. Ik denk dat paarden wel degelijk denken, heb er zelf één gehad en ben jaren met paarden omgegaan.
  Heb een keer aan loslopend ‘wild’ Koniks paard gevraagd waar zijn vriend was, omdat ik wist dat ze met z’n tweeën in een stuk bos liepen. Hij keek me aan, keek toen weg alsof hij nadacht, ging me voor en keek steeds om of ik volgde, en hij bracht me naar zijn vriend.
  Paarden, en vrijwel alle andere hogere dieren ook, hebben een eigen persoonlijkheid en de meeste hebben één of andere vorm van denken – volgens mij.

  Like

 2. is dit intuitief gedrag of karakter?
  ik geloof wel dat dieren een vorm van persoonlijkheid kunnen hebben. sommige mensen gaan zo menselijk met hun dieren om dat het kopieer gedrag is. net als bij de hond gaat de baas of de hond omgekeerd op elkaar lijken. ook het karakter van de hond zegt iets over de eigenaar. en is dit gelijk aan denken? is daar wel eens onderzoek naar gedaan. net als de apen in de USA die kunnen tellen en andere vaardigheden? of is dit toch aangeleerd gewenst behaviour?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.