‘Voortdurend zin om iemand heel hard op zijn bek te slaan’

Luc heeft autisme. Nadat we heel veel vragenlijsten hebben ingevuld en hij steeds weer aan onderzoeken is onderworpen, is dat het woord dat ons als een scherpe granaat wordt toegeworpen. ‘Autisme,’ herhalen we en we kijken elkaar aan. Dan herhalen we het woord nog eens.

Liene koopt allemaal boeken over het onderwerp, terwijl ik er meer over nadenk zonder duidelijke richting. Ik kijk naar hoe Luc kijkt als ik zoemende geluidjes maak. Om sommige dingen moet hij lachen, bijvoorbeeld als ik ‘m stevig vasthoud en dan zogenaamd laat vallen, maar dan snel weer stevig vasthoud. Eigenlijk hou ik niet van het spelletje, omdat ik bang ben dat ik ‘m per ongeluk echt laat vallen.

Sommige mensen zeggen, als ze horen over Lucs autisme, dat het voorbestemd is en dat wij perfecte ouders zijn die hem alle veiligheid kunnen geven die hij nodig is. Ik heb altijd zin om zo iemand dan heel hard op zijn bek te slaan. Sowieso heb ik voortdurend zin om iemand heel hard op zijn bek te slaan. Omdat wij voor de rest van ons leven met de taak worden opgezadeld om een kind met autisme groot te brengen, terwijl anderen kerngezonde kleurtjes hebben.

Erik Jan Harmens in ‘Hallo, muur’ (Lebowski, 2à15)

1 Comment »

  1. Een vriendin zegt gisteren,dat iedereen steeds meer dingen heeft,asperger adhd enz: allemaal
    Onzin,hokjes plaatsen,ptst is ook zoiets, als je een oorlogs trauma hebt meegemaakt,is dat allang over,en hoe kun je als kind,een trauma oplopen,van 2 jaar oud,? Net als asperger,wie verzint dit.? Alleen omdat het een mode verschijnsel is,vroeger had niemand asperger.70 jaar geleden,en nu hebben steeds meer mensen al die dingen,ineens.
    Wat is jouw antwoord op zo iemand die deze mening geeft???

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.