‘Zien ze hem als autistisch of als mens?’

Zeven jaar nadat ze contact met mij en mijn vader had verbroken, verstond ik stilaan waarom mijn moeder dat had gedaan.

Ik was niet bepaald haar lieveling geweest. Ze verliet me om wat ik had gedaan. Wat ik had gedaan was tot op zekere hoogte beïnvloed door mijn autisme, maar dat was maar één van de bepalende factoren in mijn leven. Uiteindelijk was ik degene die ze deed. Het was niet mijn autisme. Mijn moeder was daar vast over overtuigd.

‘Zeg alsjeblieft niet dat hij autistisch is’, riep ze mijn vader toen op een avond, enkele weken voor ze ons verliet. Nu ja, ze schreeuwde het. Zo hard dat ik het vanop mijn slaapkamer duidelijk kon horen. “Daar drinken we dan een op”, riep hij haar toe, hij was weer eens op kroegentocht geweest. Zijn toon was rauwer, de harde medeklinkers klonken door, de zachte medeklinkers kon je minder horen: “Hij is autistisch, mensen, prosit”.

“Nee, je verstaat me niet. Ik bedoel: hij is iemand met autisme’ zei ze. ‘Hij is Freddy. Verdomme, Bill, Het gaat om hoe de mensen hem zien. Zien ze hem in de eerste plaats als autistisch, of als een mens?’

Hij smeet het wijnglas op de keukentafel in scherven. “Godverdomme, gaan wij bepalen hoe andere mensen denken? Het enige wat we moeten doen is een paar grammaticale kneepjes toepassen op onze zinne en hoppppla … ze zien Freddy direct anders?’
‘Het gaat hoe je het kadert, hoe je het aanbrengt.’

‘Ik wil helemaal niet kaderen.’ brieste hij in haar gezicht. ‘Waarom moet ik rekening houden met anderen denken? Waarom kunnen zij zichzelf niet aanpassen?”
“Maar het gaat helemaal niet om jou schreeuwde ze terug.

Aaron Cully Drake in Do you think this is strange? (Brindle & Glass, 2015) (eigen vertaling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.