1000 vragen aan jezelf #3

1000 vragen aan jezelf

In mijn leven heb ik tot nog toe heel wat lijstjes mogen en moeten invullen. Vaak met dezelfde gegevens, dezelfde antwoorden op gelijkaardige antwoorden. Soms met andere woorden, nu en dan eens een zinvolle of originele vraag. Soms waren het ook ludieke lijstjes, die ik in mijn mail, toen nog een Yahoo of een hotmail, kreeg.  Ik ben het waarschijnlijk zo gewoon geraakt vragen te krijgen, schriftelijk of mondeling, zowel door lijstjes in te vullen als door de vele examens die ik ooit aflegde, dat ik het niet meer kwijtraak, en maar door blijf gaan. Bij deze dus de derde episode van 1000 vragen aan jezelf.

21.  Maakt het veel uit wat anderen van je zeggen?

Wat de anderen van mij zeggen is informatie, en ik vind dat alle informatie zinvol kan zijn om een beeld te vormen van bepaalde risico’s of mogelijkheden waar ik het best rekening mee houd. Om bepaalde pijnlijke ervaringen die eraan komen te vermijden en me goed voor te bereiden op wat komt.  Als iets er iets onrechtvaardig of onzinnig over mij wordt gezegd, raakt me dat wel eens, omdat ik hard mijn best doe om het zo goed mogelijk te doen. Maar het zegt ook iets over de persoon die dat zegt. Ik wil graag begrijpen waarom zo iemand dat doet, dat zit nu eenmaal in mij.

22. wat is je favoriete dagdeel?

Vroeger zou ik daarop zonder twijfel ‘de ochtend’ genoemd hebben. Als ik goed uitgeslapen ben, is dat nog steeds zo. Toch heeft het tegenwoordig vooral te maken met de indeling van mijn weekschema. Mijn favoriete dagdeel is op dit moment vooral dat deel waar het meeste uren zijn tussen maaltijden.

23. Kan je goed koken?

In mijn dromen kan ik heel goed koken, daarbuiten kan ik het theoretisch perfect, maar in de praktijk kost het zodanig veel inspanning en energie dat ik het de moeite niet waard vind.  Ik denk dat ik het gewoon niet graag doe en het nut er niet van in zie. Het ontgaat me ook waarom mensen zoveel bezig zijn met voedsel, en waarom de meestverkochte boeken te maken hebben met eten.  Hoewel iemand me onlangs zei dat ik mijn koekkunst niet mag onderschatten: een perfect ei bakken zoals ik dat doe, is ook een hele kunst, die weinig zelfverklaard meester-hobbykok kan.

24. op welk seizoen lijk je het meest?

Waarschijnlijk lijk ik het meest op een late lente, of een vroege herfst, in elk geval een tussenseizoen eerder dan een hoogseizoen, omdat ik dan meestal teveel druk ervaar.

25. wanneer heb je voor het laatst een dag helemaal niets gedaan?

Het hangt er natuurlijk van af wat je  met ‘helemaal niets’ bedoelt. Ik heb zelf altijd wel iets te doen, en zelfs als ik niet meteen iets productief lijk te doen, ben ik ontzettend in de weer. Met alles op een rijtje te zetten bijvoorbeeld. Soms letterlijk, meestal figuurlijk. ‘Helemaal niets doen’ associeer ik zelf met ‘niet vooraf ingevuld’, en dat is gelukkig al lang niet meer gebeurd. Als ‘helemaal niets doen’ ingevuld wordt als ‘niets economisch productief’ of ‘niets dat bijdraagt tot de samenleving’ dan zijn de dagen van ‘helemaal niets doen’ niet op een hand te tellen.

26. was je een gelukkig kind?

Waarschijnlijk wel, denk ik, zeker als ik op mijn eentje bezig kon zijn met wat ik graag deed. Als ik ongelukkig was, dan was het toch vooral omdat ik iets dacht te missen, of omdat ik op school of elders vervelende situaties (zoals pesten) meemaakte.  Vooral in mijn puberteit was ik erg ongelukkig, maar als ik sommige mensen mag geloven is iedereen dat wel een beetje in die periode.

27. Koop je vaak bloemen?

Te weinig naar mijn gedacht, want ik zie wel graag bloemen.  Zowel in de open natuur – waar ik ze laat staan en dus niet pluk als uit de bloemenhandel – waarvoor ze gekweekt worden in serres.  Als ik ze koop is het meestal voor iemand anders (en uiteraard in een bloemenhandel, niet in de supermarkt).

28. wat is je droom?

Mijn droom is te blijven dromen hebben, liefst meer dan één, en die altijd in te kunnen ruilen voor andere dromen, waarvan sommige dichter bij mijn mogelijkheden liggen dan andere.

29. In hoeveel huizen heb je gewoond?

Tot op dit moment zijn er drie geweest, waarbij ik huizen letterlijk neem.

30. Wat is jouw guilty pleasure?

Als een ‘guilty pleasure’ een beschamend pleziertje is of iets waarvan ik geniet ondanks dat ik me er van bewust ben dat het behoorlijk fout is of weinig mijn ontwikkeling stimuleert, dan heb ik relatief weinig guilty pleasures. Ik vind de term ook een beetje denigrerend, omdat het ervan uitgaat dat het ene plezier meer verheffend zou zijn dan het andere.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.