Mensen met autisme gaan vaak met taal om alsof het kunst is …

Autism in a Decentered World

Als de neurowetenschap ons in het afgelopen decennium iets heeft geleerd, dan is het dat autisme voornamelijk, maar zeker niet uitsluitend een visuele intelligentie is. Temple Grandin heeft deze neiging ‘beelddenken’ genoemd en onderzoek heeft aangetoond dat autisten inderdaad meer de achterste zintuiglijke regio’s van het brein, in het bijzonder de visuele cortex, gebruiken om te denken. Mensen met autisme bezitten een niet-verbale visueel georiënteerde informatieverwerkingsstijl en zelfs nadat ze taal hebben ontwikkeld, herinneren ze gedrukte stukken tekst alsof ze vormen zijn en niet slechts de instrumentele betekenaars waar neurotypicals ze voor houden. Eenvoudig gesteld, autisten gaan om met gedrukte taal – en blijkbaar ook met gesproken taal – alsof het kunst was, zowel om te bewonderen en bij te houden als om te ontdekken en te ontcijferen. Als zodanig zou autisme een esthetisch voordeel geven. De context van kunst is voor mensen met autisme vaak ook aangenamer dan de context van het dagelijks leven.

Ralph James Savarese in Autism in a decentered world van Alice Wexler (Psychology Press, 2016)

4 Comments »

 1. Dankjewel voor je antwoord Sam…Mijn vriend A en ik willen niet zonder elkaar maar we kunnen niet met elkaar.We gaan beiden hard ons best doen vechten voor elkaar te behouden.

  Like

 2. Dankjewel voor je antwoord Sam…Mijn vriend A willen niet zonder elkaar maar we kunnen niet met elkaar.We gaan beiden hard ons best doen vechten voor elkaar te behouden.

  Like

 3. Dag Astrid, interessante vraag, maar behalve een persoonlijk assistent of coach die sommige mensen hebben bestaat zo’n tolk niet. Het dichtst bij zo’n cursus komt waarschijnlijk de ‘inleefsessie’ van de Vlaamse Vereniging Autisme. Of het ABC-autismebelevingscircuit van Autisme Centraal. Ik denk dat de taal van mensen met autisme vooral een beeldtaal is.

  Like

 4. Bestaat er een tolk om de autist te begrijpen of dat de autist de niet autist kan begrijpen ? Je kan alle verschillende tallen volgen,zou graag een cursus taal begrijpen en uitdrukkingen van autisten willen volgen zodat je beter begrijpt en aanvoelt hoe een autist denkt voelt en zich uitdrukt…

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.