7 Comments »

  • Uiteraard Anoniem, maar deze keer uit het standpunt van een neurotypische partner, dikwijls een vergeten groep. Partners komen soms ook heel eenzaam te staan en voelen zich vaak mis misbegrepen, niet alleen zit er soms een kink in de communicatie met de partner, maar ook met de omgeving daar buiten.

   Like

 1. Hoi,

  Ben benieuwd naar hoe anderen hier over denken. Is dat autisme eigen 1 graad in de goede richting ipv 90? Of geldt dat eigenlijk voor iedereen die probeert dingen te veranderen?

  Groetjes,

  Joseleine

  Like

  • @Joseleine: Er zijn uiteraard nog mensen met een hersenwerking of aandoening die veranderen meer dan gemiddeld bemoeilijkt, dat is waar, maar als het aankomt op autisme tegenover niet-autisme, dan klopt boven vernoemde 1 graad in de goeie richting volgens mij wel.

   Like

 2. ISabelle, voor mij is jouw tekst ” boenk erop ”. Ik voelde inderdaad mezelf energetisch leeglopen en zag mijn sociale kring en activiteiten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gelukkig hebben zij aan de alarmbel getrokken. Ik kon of wou zelf de impact kennelijk niet onderkennen.
  Nu leef ik sinds enkele weken terug meer apart en op mezelf en ik merk heel duidelijk hoe ik terug levenskracht ervaar. Loskomen is echter nog een heel moeilijke. Je hebt zoveel energie gegeven in je relatie met de ASS partner. Het is allemaal toch zo spijtig vind ik als persoon onvoldoende draagkracht ervaar om deze relatie verder te (ver)dragen of beleven. Maar mijn lichaam en geest zegden gewoonweg ” stop ” ! En ja, de ASS persoon kan inderdaad 1 graad of ietsje meer veranderen in de NT richting maar dit is zeer individueel. Mijn partner met ASS wil zelfs nog niet 1 graad beseffen dat hij ASS heeft. Zijn oudste zoon heeft sinds enkele jaren wel meer dan enkele graden positieve aanpassingen in zijn leven gedaan, de andere zoon blijft gewoon zijn ding doen. Deze vader en 2 zonen versterken ook elkaars ASS zijn omdat er steeds minder invloeden van buitenaf zijn. Nu ook ikzelf een andere weg kies komen deze drie ASS mannen straks enkel nog elkaar tegen. Alle 3 thuis, geen werk, geen vrienden, enkel hun PC en trouwe viervoeter brengen daginvulling. Geen vrienden of familie die op bezoek komen.
  En wat de nood aan sociaal contact betreft, ben ik nog steeds niet uit. Ik denk dat zij echt wel nood hebben aan mensen maar dan enkel op de momenten en dat soort mensen die zij zelf zeer selectief uitkiezen. Voor mezelf heb ik de conclusie gemaakt dat ik voor deze drie mannen ( vader en twee volwassen zonen ) de vrouw was die de buitenwereld dichterbij bracht. Zo hebben zij via mij veel nieuwe dingen ontdekt die ze nu wel doen en voordien absoluut niet. Bv. Op restaurant gaan, groepsactiviteiten doen, hulpverlening aanspreken, etentje organiseren voor familie, vriendenbezoek bij hun thuis, ingaan op diverse uitnodigingen van de buurt,… Maar nu ben ik wel eens benieuwd of zij ook zonder mijn inspanningen deze weg verder gaan zetten. Want elk sociaal gebeuren ” levendig ” houden vraagt betrokkenheid in de andere(n). Ik wist dat ik de relatie met mijn ASS partner moest beëindigen omdat de prijs voor mij te hoog was, maar ik ben ervan overtuigd dat voor anderen deze relatie wel kansen heeft. Ik heb getracht om hun wereld te begrijpen maar mijn geest kon dit niet meer aan. De conflicten sloopten mij en hoe meer ik meeging in zijn keuzes hoe erbarmelijker de situatie voor mij werd. Ik heb 8 jaar geleden na het overlijden van mijn man de keuze gemaakt om nog iets te maken van mijn leven … Ik leerde een schat van een man kennen, met ASS. Ik wist niet wat dit was en had er alle vertrouwen in want liefde overwint toch alles ! Veel is mogelijk, maar voor mij was nog meer onmogelijk. Ik koester nu de herinnering aan deze 10 jarige relatie maar besef dat het zeer veel tijd gaat vragen om dit alles los te laten. Het is mooi geweest …
  Tea

  Like

 3. Veel herkenning beste Tea.Soms vraag je je af hoe is het toch mogelijk dat zelfs als je iets voorkauwd uitlegt dat ze daar gewoonweg niet van willen of kunnen leren.Zelf merk ik wel dat als je al je tijd en geduld met uitleggen geeft ze het wel begrijpen…Om maar te noemen uitleggen dat 1 woord verschillende betekenissen heeft ook in conteksten zinnen en ook vaak gekoppeld kan gaan aan lichaamstaal.Soms vergeten ze de ene uitleg en weer een andere uitleg die ze interesseert onthouden.Je bent eigenlijk constant een onderwijzeres voor ze en als je echt erg diepzinnig op hun soms verwarrende reacties ingaat ploft gauw de bom bij ze.Hoe ga je met iemand om die autisme heeft? Of heel diepzinnig zodat je na lang worstelen van woorden zinnen er uiteindelijk beiden uit dat dal klimt…of je negeert heel de boel.Vaak merk ik wel dat ze willen en kunnen leren maar ze zijn ook vaak erg eigenwijs (ik praat over hun en ze omdat ik meerdere ervaringen heb met de omgang van mensen met autisme).Soms heb ik de indruk dat mensen met asperger expres moeilijk en ingewikkeld doen om hun zin te krijgen.Vaak vertonen ze ook erg kinderlijk gedrag.Al met al is het ook heel erg verwarrend en ingewikkeld om een relatie met een man te hebben met een asperger vorm.Ze leggen vaak dingen verkeerd uit begrijpen anders dan dat het is ook al zijn ze super intelligent.Heel apart…wel blijf ik ze zeer boeiend vinden.

  Like

 4. Sam…Als ik een mensen met een andere hersenen informatie verwerking minderwaardig zou vinden zou ik niet bij mijn vriend blijven.Vind je dat een gave dat neurotypical s in het bezit zijn van introspectie? Ben ervan overtuigd dat mensen met ASS ook introspectie bezitten maar daar alleen gebruik van maken zoals het in het straatje past. Je moet gewoon voor elkaar niet steeds op je tenen te hoeven lopen.Gewoon ook een toegeven begrip tonen…koppigheid halsstarrig blijven maakt meer kapot dan je lief is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.