1000 vragen aan jezelf #21

1000 vragen aan jezelf

Nummer eenentwintig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over wat volgens mij goede buren zijn. Wat ik graag zou hebben dat anderen van mij denken. Wat volgens mij egoïstisch handelen is. Of ik wel eens verdwaald raakte en in welke omstandigheden. Hoe ik tegenwoordig denk over televisie. Welke vragen ik zou willen stellen aan een bekend persoon. Wanneer ik het laatst een nacht heb doorgehaald. Of ik denk dat God alles en iedereen ziet. Of ik vaak achterom kijk. En of er iets is wat de meeste mensen niet van mij weten.

201. wat zijn volgens jou goede buren?

Mensen die rekening houden dat er ook anderen om hen heen wonen, die mogelijks een andere invulling hebben van wonen. Mensen die respect tonen voor en rekening houden met anderen, zowel overdag als ’s nachts. Verder zijn vriendelijkheid, openheid tot maar geen verplichting tot contact en bereid te helpen in noodgevallen ook wel een pluspunt.

202. wat zou je graag hebben dat anderen van jou denken?

Dat ik  niet wakker lig van hoe ze over mij denken en hoe ze leven maar ook niet onverschillig sta tegenover hoe het met hen gaat, en dat ik slim genoeg om mijn eigen keuzes te maken, dat uiterlijke schijn in mijn geval kan bedriegen.

203. wat is volgens jou egoïstisch handelen en doe je het zelf wel eens?

Dat zijn twee vragen in één, en volgens mij is dat al een voorbeeld van egoïstisch handelen, tenminste mocht iemand anders ze aan mij gesteld hebben. Egoïstisch handelen verschilt van egocentrisch handelen – waarmee het vaak verward wordt – in die zin dat het handelen is zonder rekening te houden met de consequenties nu of later van dat handelen voor anderen, en niet zozeer vanuit zichzelf maar in functie van meerwaarde of winst of genot voor zichzelf gebeurt. En doe ik het zelf wel eens? Ik doe het veel te weinig, maar ik heb het vast wel eens gedaan, ooit.

204. Raakte je wel eens verdwaald en in welke omstandigheden?

Ik raak zelfs voortdurend verdwaald, zowel letterlijk als bij wijze van spreken, maar waar ik vooral in verdwaal is in een net herschikte supermarkt. Verdwalen op zich is niet zo erg, wel de tijd die je verliest, en de energie van de angst wat er zou gebeuren mocht je er nooit meer op het rechte pad terecht komen. Dat rechte pad heb ik tot nu toe nog niet mogen tegenkomen.

205. Hoe denk je tegenwoordig over televisie? 

Ik denk vaak dat televisie als medium voorbijgestreefd is. Dat komt waarschijnlijk omdat ik heel weinig televisie kijk, en als ik kijk is het vooral met mijn vriendin, en dan ben ik meer met haar bezig dan met de televisie of wat er op te zien is. Persoonlijk vind ik radio veel interessanter, of bepaalde vormen van internet. Ook kranten lees ik liever dan televisie te kijken.

206. welke vragen zou je welk bekende persoon absoluut nog willen stellen in je leven?

Geen enkele, ik zou eerder onbekende personen graag nog vragen stellen. Bijvoorbeeld honderd mensen verspreid over de hele wereld, in gebieden het verst van de zogenaamd beschaafde wereld. Zoals in een bergdorpje ergens in de Andes, of een afgelegen nederzetting in het hoge Noorden, of een paar huizen aan de Vuurkaap. Die zou ik bijvoorbeeld de vraag stellen wat ze het eerst doen als ze opstaan ’s morgens en het laatst wat ze doen als ze ’s avonds gaan slapen.

207. Wanneer heb je voor het laatst een nacht doorgehaald?

Uit vrije wil zou ik de nacht nooit doorhalen. Nachten zijn er volgens mij om te slapen, of pogingen daartoe te doen. Het kan wel eens laat of vroeg worden na een bepaald evenement, maar zonder een nacht kan ik heel moeilijk. 

208. Denk je dat god alles en iedereen ziet? 

Nee, dat denk ik niet. Ik zou eerder veronderstellen dat God alles en iedereen is (of dat alles en iedereen een deel van God is). In die zin kan God alles en iedereen niet ziet, tenzij er natuurlijk zoiets als een Goddelijke spiegel bestaat, maar iets zegt me dat spiegels en God niet samen passen. Voor zover ik daarover iets zinnigs kan zeggen natuurlijk.

209. kijk je vaak achterom?

Zodanig vaak, dat mijn smoel erdoor afgeplat is, van meermaals tegen palen, muren en mensen aan te lopen. Achterom kijken in de figuurlijke betekenis vind ik moeilijk omdat ik zo bezig ben met het heden, wat net in dat heden is gebeurt en wat net voor dat heden valt. 

210. wat weten de meeste mensen niet van jou?

Eigenlijk weinig of niets dat de moeite waard is om te weten, zoals mijn schoenmaat, mijn IQ, mijn EQ, mijn SQ … en wat er onder mijn kleren zit … Ik hou al die dingen liever voor mezelf (en voor mijn vriendin uiteraard.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.