Een leven in kartonnen dozen … in vijfhonderd woorden

verhuisdozen

Mijn leven, met autisme, in vijfhonderd woorden, aan die uitdaging zeg ik voorlopig nee. Nochtans zou ik voldoende hebben aan een Dikke Van Dale, enkele contacten met de autismegemeenschap, mijn houding, mijn lief en een snuifje tijd.

Verder kan ik kort zijn : onverwoordbaar, onzichtbaar, onverstaanbaar … zie daar mijn triade. Waarom zou ik als mens met autisme meer kunnen zeggen over autisme, laat staan mijn autisme, dan een goed observator van buiten? Waarom zou een goed observator van buiten meer kunnen zeggen over mijn leven, met autisme?

Want autisme zie ik in mijn denken (en probeer je denken maar eens te zien terwijl je denkt), in de verhouding met dat van anderen (zo dat al bestaat), en in de perceptie van contexten.

Al de rest staat rond me heen, verpakt in kartonnen dozen. Genummerd en gelabeld naar inhoud. Met belettering als ‘Lutosa Puree’ en ‘keine Klebeband notwendig, max. 35 KG’. Met in zwarte viltstift wat erin zit en waar het straks hoort.

Potten en pannen, boeken, kledij, servies, documenten, medailles … de volgende dagen zit het gevangen in karton. In een wachtrij om verhuisd te worden.

Verhuizen, daar ben ik nu mee bezig. Naar een ruimere flat, met meer groen in de buurt, minder omgevingslawaai, met een eigen bureau, meer overzicht en dichter bij mijn lief. Bij ons volgt de man de vrouw, niet andersom.

Al moet er nog ‘een likje verf aan de muur’, zoals de verhuurder het eufemistisch mailt. Verder lijkt alles ok, al wordt het in het begin wat kamperen. Net zoals je soms ziet in advertenties van immobiliën ziet. Te huur of te koop voor jong of pas gehuwden. Een romantisch huisje waar nog wat werk aan is. Een pittoresk liefdesnestje of stadshuisje met mogelijkheden. Wellicht leuk voor handige mensen met veel tijd, maar neem bij het eerste bezoek best je veiligheidshelm en een ambtenaar van de dienst onbewoonbaarverklaring mee.

Gelukkig heb ik die niet nodig gehad. Alleen een betrouwbare referentie die de verhuurder kon verzekeren dat ik rustig en proper was, stipt volgens afspraak betaalde, de woning niet ging verbouwen (wegens twee linkerhanden) en als alles ging zoals beloofd ook best wel een aangename mens ben.

Werk genoeg dus, tegenwoordig. Te meer omdat ik net een boek van 30.000 woorden af heb. U begrijpt dus wellicht dat mijn tijd beperkt, en mijn energie, en zeker mijn woorden stilaan op zijn.

Vandaar ook de nood aan ingrijpende energiebesparingen. Al Tistje – de facebooktak van deze blog – is daarom in comateuze toestand gebracht. Ook bij de Twitter – en Tumblrtak gaat binnenkort wellicht het licht uit.

Slecht voor de publiciteit, roept de ene, en waarom laat je mijn enige troost verdwijnen, roept de andere, Maar weet je, uiteindelijk ben ik degene die de knoop doorhakt. En knopen doorhakken, dat is een overlevingsvaardigheid die ik elke dag oefen (figuurlijk dan wel). Voorlopig ga ik dus rustig door met het vullen van kartonnen dozen, en nu en dan een wit blad. En zo kom ik toch nog aan 500 woorden.

5 Comments »

 1. Als je oan en mag verhuizen in je eigen tempo maakt dat je het verhuizen onder controle houdt, dat is mijn ervaring. Alle goedbedoelde hulp die alles voor je willen regelen……pffff. Ik kan daar geen weg mee!

  Like

 2. Pff verhuizen… Ben blij dat ik dat voorlopig niet meer hoef.. dan realiseer je je weer wat je basis is en hoe belangrijk de rust is die in je eigen huis hebt. Hopelijk vind je die snel terug en krijg je de rust die je zoekt. Minder omgevingsgeluiden dat dacht ik ook maar het zijn er vaak meer dan je denkt als je er eenmaal woont.

  Like

 3. Succes met de verhuizing Sam, dat is een stressvolle en vermoeiende tijd .
  Maar zolang jij erop vooruit gaat is het de moeite waard. Straks zit je er beter bij dan nu, en dat maakt het de moeite waard 🙂

  Like

 4. Inderdaad mooi geschreven en direct een reden waarom ik je al een tijdje niet meer vond op Facebook.
  Jammer dat je er tijdelijk de stop uittrekt, maar begrijpelijk.

  Hopelijk tot binnenkort, met meer zicht op je eigen leven, tijd om te schrijven en tijd om te lezen wat je volgers te vertellen hebben.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.