‘Hij ziet mij graag, niet ondanks maar dankzij mijn autisme’ … autisme en (partner)relaties

partners in autisme - cis schiltmans

Ik kan ermee leven dat hij mijn autisme niet begrijpt, moeilijker is dat hij het niet aanvaardt. Waarom kan hij  niet gewoon zeggen dat hij het niet altijd snapt, maar mij graag ziet en zich aanpast?  Dominique Dumortier schrijft: ‘Mijn vriend ziet mij graag, niet ondanks maar dankzij mijn autisme’. Daarover hebben hij en ik vaak gediscussieerd. Ik snap niet dat hij niet alles begrijpt, ik snap soms zélf niet dat ik het met sommige simpele dingen zo moeilijk heb. Wat ik echter niet begrijp, is dat iemand die beweert mij graag te zien, niet eenvoudigweg mijn autisme aanvaardt en probeert om het me zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat heeft niets met autisme te maken, wel met graag zien.

Vrouw met autisme in Partners in autisme: relaas van (on)gewone relaties in een redactie van Cis Schiltmans (Uitgeverij EPO, 2006 en 4de druk in 2015, i.s.m. de Vlaamse Vereniging Autisme). Achterin staan tevens commentaren van geneticus en psychiater prof. Jean Steyaert, psychotherapeut Francis Pascal en autismedeskundige Peter Vermeulen. Er staat een leesverslag over Partners in autisme op deze blog. Het boek is tevens het negende meest beschikbare boek van ervaringsdeskundigen autisme in de Vlaamse openbare bibliotheken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.