“Omdat ik zo slecht was in autistisch zijn” … autisme en late diagnose

Toen ik negen was suggereerde een therapeut dat ik autistisch zou kunnen zijn. Op dat moment begon ik zelf door te krijgen van welke dingen ik doordraaide en hoe ik mensen moest nadoen; binnen twee jaar kon ik me goed genoeg handhaven om bijna-maar-niet-helemaal in de klas te worden opgenomen. Tijdenlang heb ik gedacht dat de diagnose zo laat werd gesteld, omdat ik zo slecht was in autistisch zijn, op dezelfde manier als ik slecht was in zo’n beetje alle andere dingen. Het duurde jaren voor ik me realiseerde dat ik – omdat ik niet alleen zwart was maar ook nog een meisje – volgens het ‘Diagnostisch handboek voor psychische stoornissen’ – maar een handjevol opties had. De meeste psychologen hadden weinig zin om die zelfs maar te overwegen.

Op de rand van het niets / Corinne Duyvis (Harper Collins Nederland, 2017)

2 Comments »

    • Ze is waarschijnlijk niet op haar negende gediagnoseerd. Toen is het eerste vermoeden geopperd door een therapeut. Pas veel later is er echter mee begonnen, omdat ze ‘te goed’ functioneerde of ‘zo slecht was in autistisch zijn’, zoals ze zegt.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.