Niets over autisme zonder een ‘maar’ erbij … autisme en beeldvorming

Het is de avond van de 2de april. Niets bijzonder. Tenzij voor wielerfans, die nagenieten van de spannende Ronde van Vlaanderen. Of voor de eerste zonnekloppers op het strand even verderop. Ideaal wandel –, fiets – en terrasjesweer. Het verleidt de weervrouw er zelfs toe te zeggen dat ‘de eerste ijsjes verkochten als zoete broodjes’. Voor mij was dat wel de uitspraak van de dag. IJsjes die als broodjes verkopen, hoe komen ze er toch bij?

Even twijfelde ik of ik vandaag nog wel een stukje zou schrijven. Op een zondag, een dag waarop het gehalte autisme in de pers net iets hoger ligt, en dan nog al die andere hoogtepunten … dan nog bloggen, lijkt dat niet een beetje freaky? Alsof ik verslaafd ben aan mijn blog, of aan over autisme schrijven. Terwijl mijn leven wel wat meer inhoudt. De vuilniszakken buiten zetten, het glas verzamelen, de was in mijn kleerkast leggen, de auto onze garage binnen rijden … dat doe ik allemaal zonder één keer aan autisme te denken, of aan seks. Nou ja, aan dat laatste misschien net nog wel.

Natuurlijk is het me niet ontgaan dat mijn sociale media vandaag iets meer links naar media vermeldden. Of dat mensen met autisme hun ergernis uitten over de stereotypes die ze zien langs komen. Die obsessie voor beelden van mensen met autisme die uitblinken in ICT. ‘Alsof we met niets anders bezig zijn’. Hier en daar duikt er ook een ‘pipo’ op die een ‘objectief onderzoek’ post waaruit volgens hem moet blijken dat vaccinaties autisme veroorzaken.

Zo’n dag is natuurlijk ook onvermijdelijk een aanleiding voor politici of beleidsmakers om hun engagement met autisme duidelijk te maken. Al dan niet oprecht, in het Nederlands of in een andere taal. Zoals : ‘L’éducation de la société à l’acceuil des personnes différentes est une priorité’ (de opvoeding van de samenleving in de omgang met mensen die anders zijn is een hoofdzaak).

Helaas moet autisme op zo’n dag in ‘hapklare mediaquotes’ worden gevat. Net als veel mensen met autisme is autisme daar echter weerbarstig in. Waardoor het te vaak in veralgemening vervalt. Of wordt er gewoon onvolledig geciteerd, noodgedwongen. Of zoals de Nederlandse vrouw met autisme Monique Post vandaag terecht zei: bijna aan alles wat er over autisme gezegd wordt in de media, kan er een ‘maar’ toegevoegd worden.

Eigenlijk kan dat ook opgaan voor het bestaan van zo’n dag. Het kan een mooie gelegenheid zijn om even poolshoogte te nemen. Zoals met je vinger over een wateroppervlak  glijden om te voelen of het zacht of hard, warm of koud is. Maar … een genuanceerd beeld krijgen van autisme doe je door in het bad te duiken. Door diverse mensen met autisme, (groot)ouders en familie of betrokken ondersteuners en onderzoekers met diverse invalshoeken te beluisteren en (proberen) mee te gaan in en te reflecteren over autistisch denken en beleven. Maar dan nog blijf je een heel leven en langer bezig.

1 Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.