Geen aprilvis maar toch een stukje hemel verdiend … autisme en stappen zetten

Ik hou niet aprilvissen. Ik kom er maar meteen voor uit. Wat ik daarmee bedoel? Dat ik niet zo hou van beetgenomen worden, om de tuin geleid of bij de neus. Ik hou wel van grapjes, maar niet van het soort dat je iemand nodeloos ergens naartoe zendt. Met een kluitje in het riet, bijvoorbeeld.

Gelukkig heb ik er tegenwoordig weinig of geen last van. Voor mijn omgeving is de eerste april gewoon de 91ste dag van het jaar. Of een gelegenheid om het overlijden van zanger Marvin Gay, de verovering van Den Briel op de Spanjaarden of de oprichting van Apple te herdenken. Bovendien hebben ze genoeg om zich druk over te maken, en anders vinden ze wel iets in het ochtendnieuws.

Ik had het vandaag ook veel te druk om aprilvissen te verzinnen. Dat is ook bijlange mijn ding niet. Evenmin als moppen tappen of mensen aan het lachen brengen, tenzij door toevallig iets te zeggen of te doen dat lachwekkend overkomt. Als mensen dan lachen, snap ik niet meteen waarom en om wat ze lachen. Al zijn er gelukkig uitzonderingen. Ik mag ook niet klagen. De humor van mensen om me heen is zeker niet te plat.

Vandaag zette ik trouwens mijn beste beentje voor. Niet in de humor, maar voor het goede doel. Dat mag je letterlijk nemen, want ik zette zowat 4000 stappen. Door mee te wandelen in de Bluerun, een van de activiteiten van 4autism van de Vlaamse Vereniging Autisme. Figuurlijk zette ik vandaag ook een aantal flinke stappen. Ik bezocht voor het eerst sinds een hele tijd weer eens een volstrekt nieuwe en dus vreemde omgeving.

Jammer genoeg bekroop dat erg onaangename gevoel dat me ervan weerhoudt initiatieven te nemen me vandaag weer. Ook al was er heel wat volk dat ik kende, en was ik in het beste gezelschap, dan van mijn liefste. Niettemin voelde ik ‘het’, een gevoel dat ik amper kan beschrijven.

Het is niet die ‘autistische nee’ die ik voel telkens ik ergens naartoe wil gaan, en een stemmetje van binnen zeurt waarom ik nu zo nodig weer buiten moet. Het is evenmin de terugslag die ik krijg na een hevige sociale inspanning, om het even of ik het graag doe of niet, dat grieperige, vermoeide, suffe gevoel nadien van willen slapen en gerust gelaten willen worden.

Nee, het is meer een gevoel dat zich ter plekke meester van me maakt. Een mengeling van eenzaamheid, onmacht en verloren voelen, niet weten welke andere houding aan te nemen dan aan een tafeltje zitten, wat staren, wat praten en me verschuilen achter mijn tablet.  Op andere momenten kan ik iets doen, kan ik opgaan in het decor of in een rol, maar nu was ik ‘gewoon maar deelnemer’. Een rol die, in elk geval voor mij, moeilijker ligt dan die van medewerker.

Uiteindelijk ben ik toch blij dat ik de stap heb gezet, en dat lag natuurlijk ook aan gemaakte afspraken en voorbereiding met mijn liefste. Al vond ik het, eens goed op dreef, zo leuk dat ik eventjes dacht wat langer te blijven. En daar verschillen mijn liefste en ik daar wel in. Ook al hebben we beiden autisme en denken sommige mensen (wat naïef, vind ik) dat zoiets de communicatie veel vergemakkelijkt.

We voelen immers lang niet alles hetzelfde aan. Zoals wanneer we teveel hooi op onze vork nemen, wanneer we moe zijn, en hoe dat aan te geven aan de ander. Gelukkig hebben we, met bemiddeling van onze autismecoach, beter leren luisteren naar elkaar en oplossingsgericht te denken. Onder andere. Verder zijn we beiden nogal direct naar elkaar. Zodat we, na een stukje cake, wat praten en een omweg door de struiken, moe maar tevreden en goed gehumeurd terug naar huis reden. Met het gevoel dat we vandaag weer wat gezonder zijn en een stukje van onze Hemel hebben verdiend. Bij wijze van spreken toch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.