‘Een keuze voor het leven’ … autisme en euthanasie

Ik ben een van de weinige mensen die elke dag kan kiezen om ‘gewoon te sterven’ … het enige wat ik nodig heb is in slaap te vallen zonder mijn kunstmatige ademhalingsapparaat.

Alle mensen zouden een soortgelijke keuze moeten hebben. Wanneer we zulke keuzes hebben weten we dat we gekozen hebben om te leven. Ik ben pragmatisch en geloof in autonomie en zelfbeschikking.

Ons leven is kort. We kunnen het voluit leven en ervan genieten. Of we kunnen het ondergaan en beklagen. Als we niet langer de energie vinden om het eerstgenoemde te doen, moeten we het recht hebben om de stekker eruit te trekken.

Uiteraard betekent vrijwillige euthanasie niet hetzelfde als door de vingers zien dat mensen keuzes maken op naam van anderen tenzij het duidelijk de uitdrukkelijke wens was van de persoon zelf.

Donna Williams, Australische autismeconsulente en vrouw met autisme (1963 – 2017) in een gesprek met de Gentse psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus Lieven Jonckheere over autisme, ‘leven en laten sterven’, a-seksualiteit en euthanasie (online beschikbare, Engelse tekst). Jonckheere had even daarvoor gesteld dat euthanasie een autistische manier van omgaan met je dood is, en dat het enige wat de ander kan geven aan iemand met autisme diens dood is.

3 Comments »

  1. Noodzakelijke medicatie of hulpmiddelen NIET gebruiken en vervolgens sterven, is niet hetzelfde(voor een schouwarts) als medicatie en hulpmiddel gebruiken om te sterven.
    Helaas.
    Vreemd genoeg denkt men (overheid) nog steeds dat iemand “op toestemming” wacht als het leven ondraaglijk is geworden. Ik heb dat niet nodig…ik kan ook zonder toestemming, net als de schrijfster van het stukje hierboven beslis ik dat zelf.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.