Onze tijd van nu … autisme en veroudering

Het is zover. Ja, ik zie ze duidelijk. We waren net uit de douche, en mijn vriendin had ‘ze’ duidelijk zien. En ik wist natuurlijk niet waar ze het over had. Eerst dacht ik: ai, weer een ‘steenpuist’. Die ze kan uitduwen. Even een pijntje en dan spuit de etterbol eruit, gevolgd door wat bloed.

Fascinerend, maar dat was het niet. Ze wees naar mijn haar. ‘De grijze duiken op’, verduidelijkte ze. Dat verduidelijken is soms wel handig, maar ik weet meer dan eens niet waar ze het over heeft. En inderdaad, hier en daar rezen grijze haren. Eindelijk. Als het aan mij lag, zou ik mijn haar meteen grijs laten kleuren. Asblond of iets donkerder. Helaas ben ik allergisch aan ook maar iets van kleurstof. Mijn lichaam lijkt niet bijgekleurd willen worden en mijn geest nog minder.

Stilaan word ik medioor. Biologisch dan wel, van binnen was ik altijd al een regenboog van leeftijden. Diep van binnen ben ik zowel 1 als 100 en 7 tot 77. Alleen weet ik niet altijd op welk vlak, wanneer en wanneer ik welke leeftijd heb. Daar ben ik niet alleen in. Ook mensen die me van haar noch pluimen kennen doen het. Nu eens wordt ik 10, 20 en zelfs 30 jaar jonger ingeschat. Zowel op vlak van lichamelijke als qua verstandelijke leeftijd. Wees gerust, het is zelden als een compliment bedoeld.

Weten welke leeftijden ik in me heb, en hoe die zich uiten, dat is een ontdekkingstocht en levert verrassingen op, aangename en minder leuke. Ik blijf weliswaar dezelfde mens. De inzichten veranderen van kleur en vorm. Hier en daar loert verbittering en frustratie om de hoek, maar anderzijds blijf ik in blijde verwachting van gelukkige momenten en wat meer vrolijkheid. Voor de rest zijn er niet veel veranderingen sinds mijn geboorte. Dezelfde wind waait, dezelfde pijn heerst, het besef dat ik spoedig niet meer ben. Die zijn er al die tijd geweest.

De wereld van meningen, van mensen, van angsten en lusten om heen lijkt echter wel veranderd. Niet fundamenteel, de maatschappij is nauwelijks veranderd gedurende mijn leven. Net als in vorige generaties beweren de mensen van wel. Zo heb ik het verschil leren kennen tussen tussen ‘uw tijd’ en ‘onze tijd’. Tussen ‘de tijd van nu’ en ‘de tijd van toen’. Die van ‘nostalgie op een notenbalk, heimwee en herinneringen aan leuke liedjes, melodietjes uit vervlogen tijd’. ‘Mijn tijd’ is vooral die van ‘het absolute nu’. En daar is de omgeving niet altijd blij mee. Die leeft met herinneringen en veronderstellingen, met wat voorbij was en toekomstverwachtingen, met hokjes en doelgroepen.

Ook aan de reclame die ik ontvang, al dan niet in spam, is het al te merken dat ik in een doelgroepovergang zit. Geen aanbiedingen meer voor pampers, woon – of autoleningen, vacatures voor startjobs meer. Nee, sinds kort krijg ik vacatures voor leidinggevende functies en reclame voor spullen ‘die uw kinderen nodig hebben’, tuin – en keukeninfrastructuur en het gamma van de anti-veroudering. En ja, ook het aanbod om aambeien weg te nemen is gevoelig toegenomen.

Opvallend is wel dat de kloof tussen het beeld dat in marketing databases van me bestaat, en ‘de realiteit’ zoals ik die aanvoel, steeds groter wordt. Ik heb namelijk geen ervaring op vlak van werk. Evenmin ben ik getrouwd, zaakvoerder of (groot)vader. En nog steeds duidt ik ‘andere’ aan als er gevraagd wordt naar mijn ‘dagelijkse bezigheid’.

Deels is dat aan mezelf te danken. Ik verwar marketeers namelijk graag. Ik gebruik niet alleen alle mogelijke manieren om gegevensuitwisseling te blokkeren of mij onbereikbaar te maken. Ook van naam, leeftijd, woonplaats, geslacht, studieniveau en andere ‘persoonsgebonden voorkeuren’ verander ik wel eens. Omdat die volgens mij beter passen bij hoe ik het op dat moment ervaar.

Met andere woorden, veel verandert het niet dat enkele haren van kleur zijn veranderd. Of ze nu grijs of groen of rood zijn, ik blijf zoals ik mezelf ervaar. De ene keer al anders dan de andere. Zo ben ik ook mijn leeftijden, de ene keer al meer dan de andere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.