Negen ervaringen met communicatie … autisme en communicatie

 1. Moeilijke VERSTAANBAARHEID van anderen en naar anderen toe. Niet dezelfde betekenis aan woorden toekennen, of een stuk van de context niet mee hebben. Mijn eigen of andermans communicatieve vaardigheden of intelligentie overschatten.
 2. JA MOETEN ZEGGEN als de waarheid (of regel) eigenlijk nee is (of andersom) en het gevoel hebben te moeten liegen of onethisch te moeten handelen en daar soms letterlijk ziek van zijn.
 3. OVERDONDERD WORDEN door informatie of prikkels uit een (moeilijk leesbare) omgeving, en daar op verschillende manieren op reageren: stil vallen/blokkeren, pogingen doen om grip te krijgen, protesteren of monologen voeren
 4. MOEILIJK INGANG vinden bij anderen en daarbij een gesprek niet weten te beginnen, hoe te voeren en hoe af te ronden. Wanneer een gesprek begint en eindigt, is niet altijd duidelijk.
 5. ONZEKERHEID OVER WELKE INFORMATIE TE GEVEN EN HOE. Op welke vragen mag je antwoorden en op welke niet? Soms teveel bezig zijn met wat je niet mag zeggen (van anderen).
 6. ANGST om in een gesprek te domineren of verwijt betweterig te zijn, en ONZEKERHEID over wie een communicatie afsluit (bijvoorbeeld in een mail of chat)
 7. In een gesprek moeilijk merken OF IEMAND IN EEN GESPREK INTERESSE VERLIEST of nog verder wil gaan, en teveel rekening houden met (mogelijks geveinsde) interesse of begrip
 8. NIET SNEL OF PRECIES GENOEG UITEN WAT JE NODIG HEBT OF WAT JE VOELT, vanuit de idee dat dit niet relevant is of dat de ander dit toch zou moeten aanvoelen of weten.
 9. Een VERHAAL IN HET MIDDEN beginnen of niet weten waar te beginnen, en dus zwijgen. Moeilijk tot de essentie kunnen komen, hoofd – en bijzaken verwarren, onverwachte klemtonen leggen waardoor anderen denken dat ik inconsequent ben of iets verzin of lieg.

1 Comment »

 1. – De draad kwijtraken door de snelheid van het gesprek. Jij bent nog bij zin in, terwijl zin 3 al is gezegd;
  – Proberen te raden welke antwoorden er van je verwacht worden en welke niet;
  – Niet snappen wat er wordt gezegd door taalgebruik, het overzicht van het gesprek kwijtraken;
  – Teveel open vragen waardoor ik blokkeer omdat ik het antwoord niet weet.
  Zucht…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.