‘Autist lijdt evenveel aan eigenheid als aan invloed van omgevingen’ … autisme en epigenetica


Autisme is een zeer heterogeen en complex gegeven, dat verwijst naar cognitief functioneren en gedragingen die uiteenlopen, variabel zijn over de levenstijd en een wisselende impact op welbevinden hebben.

Mensen met autisme argumenteren soms dat het geen aandoening of ziekte is, maar een genetische variant die neutraal is en geaccepteerd en geaccommodeerd moet worden. En epigenetische bevindingen kunnen suggereren dat autisme een genetische aanpassing is, die door veranderingen in het milieu getriggerd kan worden.

Misschien zijn er soortgelijke mechanismen als bij obesitas werkzaam bij autisme. Dit kan het idee versterken dat het disfunctioneren en lijden van sommige mensen met autisme evenveel te maken heeft met de ruimere omgeving waarin zij verkeren als met hun neurologische eigenheid.

Disfunctioneren is immers het gevolg van complexe interacties waarvan we de meeste misschien nog niet kennen, en die niet louter in het individu zelf te lokaliseren zijn.

Kristien Hens, bio-ethicus verbonden aan de KU Leuven en Universiteit Antwerpen, in Dynamiek en ethiek van de epigenetica. Verschenen in het Tijdschrift Karakter: tijdschrift van wetenschap, nr 98.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.