‘Sociaal losser worden door ‘bottom-up’ denken’ … autisme en groei

Volgens mij kunnen mensen met autisme die erin slagen om naar buiten te komen en de wereld in te gaan, blijven leren en bepaalde kenmerken van hun autisme verminderen of verliezen. Zo ben ik in de loop der jaren sociaal losser geworden. Ik schrijf dat toe aan mijn ‘bottom-up’-denken. ‘Top-down’ is wanneer je een hypothese hebt en informatie verzamelt om deze te bewijzen. ‘Bottom-up’ daarentegen betekent dat je informatie verzamelt en op basis daarvan komt tot een hypothese. Ik noem mezelf een bottom-up denker en heb alles wat ik in mijn leven heb geleerd op die manier verworven.

Temple Grandin, Amerikaanse zoöloog en vrouw met autisme, in ‘Calling All minds: How to think and create like an inventor’ (Penguin, 2018)

1 Comment »

  1. Wat een leuk artikel! Jammer dat ze zulke slimme artikels niet vaker tegen komt, bijzonder intelligent.
    Ik denk ook dat sociale vermogens en prettiger communiceren vanuit bottom up denken komt. Je hebt dan geen kader nodig voor een gesprek. Je bent zelf in staat om die kader te creeeren.

    En inderdaad, waar de bottum up denker makkelijk in staat om te creeeren, handen en voeten te geven of vorm te geven, is topdown denker goed in inhoud, maar voor dat je aan inhoud komt heb je een kader nodig, ze denken ook vanuit een kader. Kortom: “Hun reactie of antwoord is eem stuk voorspelbaarder dan een woord of bottum up denker.” Dat is sociaal minder wenselijk.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.