‘Sociaal losser worden door ‘bottom-up’ denken’ … autisme en groei

Volgens mij kunnen mensen met autisme die erin slagen om naar buiten te komen en de wereld in te gaan, blijven leren en bepaalde kenmerken van hun autisme verminderen of verliezen. Zo ben ik in de loop der jaren sociaal losser geworden. Ik schrijf dat toe aan mijn ‘bottom-up’-denken. ‘Top-down’ is wanneer je een hypothese hebt en informatie verzamelt om deze te bewijzen. ‘Bottom-up’ daarentegen betekent dat je informatie verzamelt en op basis daarvan komt tot een hypothese. Ik noem mezelf een bottom-up denker en heb alles wat ik in mijn leven heb geleerd op die manier verworven.

Temple Grandin, Amerikaanse zoöloog en vrouw met autisme, in ‘Calling All minds: How to think and create like an inventor’ (Penguin, 2018)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.