1000 vragen aan jezelf #76

 1. Hoe kan je het best omgaan met teleurstellende mensen?

  Als mensen me teleurstellen heeft dat volgens mij met veel te maken. Onder andere met eigen verwachtingen en bepaalde indrukken waar je op afknapt. Dat ik zelf niet zoveel ervaring heb met teleurstellende mensen, heeft waarschijnlijk met mijn verwachtingen te maken. Zo verwacht ik niet (meer) dat mensen zich kunnen aanpassen of groeien of leren, en probeer ik uit de buurt te blijven van dat soort mensen eens ik ze heb ontmoet. Soms is het mogelijk de ander te laten weten dat die teleurstelt, maar meestal zie ik daartoe geen aanleiding of reden.

 2. Hebt u ooit een religieuze ervaring gehad?

  Dat gebeurt, behoorlijk vaak, maar zomaar uit het niets, in een fractie, helemaal onverwacht. Zo’n ervaring komt bij mij vaak bij het overschrijden van de grens van 4000 verbruikte calorieën per dag. Een soort doorbreken van de Grote Grens, maar dan in het klein. Het kan overal gebeuren maar meestal op uitermate banale plaatsen.

 3. Ben jij de eigenaar van je schaduw?

  Intuïtief zou ik zeggen van niet, aangezien niemand de eigenaar van mijn schaduw is. Anderzijds kan mijn schaduw natuurlijk niet zonder mij bestaan, maar ook niet zonder wat op mij schijnt. In die zin is er dus een gedeeld eigenaarschap.

 4. Wat denk je soms te verstaan dat je echt niet verstaat?

  Heel veel van wat er in het dagelijks leven omgaat. Het gaat voornamelijk over al wat verondersteld wordt vanzelfsprekend te zijn of niet verstaan maar gewoon aangenomen moet worden. Daarnaast is er natuurlijk ook veel wat met mijn intelligentie en bewustzijn niet binnen mijn tijd in leven verstaan kan worden. Dan heb ik het over eindigheidsvragen, complexe wetten, groepsdynamiek, bepaalde misdrijven …

 5. wat vindt u erotisch?

  Het meest erotisch vind ik de geruisloze uitwisseling van tot de verbeelding sprekende, half versluierde geheimen of verloop van lichaamshandelingen die vervullende interesse opwekken.

 6. waarom zijn mensen volgens jou aardig tegen elkaar?

  Mensen die aardig zijn tegenover elkaar ben ik nog maar zelden tegengekomen. Ik zie er in elk geval meer die er alles aan doen om toch maar niet aardig te zijn, uit angst hypocriet genoemd te worden. Als mensen aardig zijn tegenover elkaar, is dat volgens mij om aan te geven dat ze elkaar nodig hebben.

 7. als mijn hersenen in jouw lichaam worden geplaatst, wie ben je dan?

  Een zeer hypothetische vraag volgens mij. Als mijn hersenen in jouw lichaam worden geplaatst, zou je mogelijks een persoon met autisme kunnen zijn met een lichaam dat niet meewil. Als jouw hersenen in mijn lichaam worden geplaatst, denk ik dat mijn hersenen dat niet zo leuk zouden, aangezien ze voor mijn lichaam gemaakt zijn.

 8. Hoe belangrijk is winnen voor jou?

  Winnen is voor mij heel  belangrijk, omdat het me niet alleen toelaat ook in de toekomst nog mee te kunnen doen, maar ook om de vrijheid te bewaren te kunnen verliezen zonder mijn toekomst al teveel in gevaar te brengen.

 9. kan iemand van zichzelf houden?

  Dat is volgens mij erg moeilijk. Van zichzelf houden betekent volgens mij vooral dat je bewust bent dat jezelf bestaat uit een curieuze mengeling van al de projecties van mensen die je al hebt ontmoet, die niet alleen hun beelden – die weinig met jou te maken hebben – op jou projecteren, maar ook nog eens een gevolg zijn van zo’n proces, en oneindig dergelijke processen in het verleden. Volgens mij kan iemand hoogstens goed met dat geheel van invloeden overeenkomen en in de omgeving mensen hebben die daarop zo aansluiten dat h/zij van een, van meerderen of van allen gaat houden.

 10. In welke mate remt jouw uitstelgedrag jouw wildste dromen?

  Dat valt nog mee, vind ik, zowel wat betreft uitstelgedrag als van wilde dromen. Soms kan het ook best goed zijn dat uitstelgedrag de wildste dromen wat afremt. Om niet al te veel schade te veroorzaken en dromen toch enige kans van slagen te geven (hoewel dat niet meteen hoeft). Er is best wel wat in mijn leven waarvan ik denk: had ik dat nog maar wat uitgesteld, dan was het beter geweest.  Ik ben soms veel te impulsief.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.