‘Liever gevoelens begrijpen dan empathisch volgens een sociale code’ … autisme en empathie


Vroeger dachten mensen volgens mij wel eens dat ik niet zo empathisch was, omdat ik ‘vreemd’ reageerde op andermans emoties, of helemaal niet. Maar ik vond het moeilijk om ter plekke te reageren of raakte overspoeld. Ik schrok vaak van andermans emoties en ik raakte ervan uit balans. Ik ben vooral voor negatieve emoties extreem gevoelig. Het liefst loop ik weg als ik ze opmerk. Er zijn echter ook momenten waarop ik andermans emoties niet kan plaatsen en er niks mee kan. Ik reageer dan rationeel en probeer het probleem te relativeren, en ga soms vragen stellen om het te begrijpen terwijl dat misschien niet gepast is. Ik snap ook wel dat zoiets raar kan overkomen, maar de behoefte om te begrijpen is dan groter dan een eventuele sociale code.

Linsey (28 jaar), vrouw met autisme in ‘Vrouwen met autisme: dertien portretten in beeld en woord’ van Bronja Prazdny (Brevier, 2016)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.