‘Kan astrologie iemand met autisme helpen?’ … autisme en hulpverlening

Enkele dagen geleden kreeg ik een mail van Louise, die via een citaat over astrologie op mijn blog was terechtgekomen. ‘Ik ben vol lof van uw blog’, schrijft ze. ‘U inspireert vast uw cliënten met autisme en hun omgeving sterk om positief naar het leven te kijken. Ik zou graag van uw expertisecentrum gebruik maken om een vraag te stellen. In de wetenschappelijke publicaties lees ik af en toe onderzoeken over de heilzame werking van astrologie. Ik vroeg me als natuurarts af hoe u staat tegenover de inwerking van astrologische kracht op een autistische handicap. Het zou me zeer verheugen dat u een antwoord post op uw website’.

Eerst en vooral wil ik toch enkele misverstanden ophelderen. Dat ik helemaal geen ‘expertisecentrum’ heb, ben of van plan ben te worden.  Ik heb ook zeker geen expertise op het vlak van astrologie of natuurgeneeskunde. Tot nu toe ben ik wel al enkele keren, eerder toevallig, in contact gekomen met mensen die zich astrologen of soortgelijk noemen.

Verder dan een praatje na een of andere workshop, lezing of dansvoorstelling is het niet gekomen. Mijn hersenwerking werpt klaarblijkelijk weerstand op tegenover het astrologisch en ander esoterisch denken. Dat zou te maken kunnen hebben met mijn voorkeur voor concreet taalgebruik en wetenschappelijk onderbouwde uitspraken, maar ik zou dat niet veralgemenen naar andere mensen met autisme.

Er zijn hoogstwaarschijnlijk wel mensen met autisme die veel interesse hebben in astrologie. Net zoals er vermoedelijk ook mensen  met autisme zijn die meegaan in het denken van NLP, Enneagram, MBTI en soortgelijke bedrijfsastrologische theorieën. Mijn hersenwerking laat dan weer wel opening voor bepaalde religieuze ideeën, wat bij anderen dan mogelijks niet het geval zal zijn. Iedere mens met autisme is dus verrijkend (en ook wel ver-reikend) anders.

Een laatste misverstand is voor sommige mensen met autisme misschien wel het belangrijkste: dat van de ‘autistische handicap’. Om een gesprek vlotter te doen verlopen, is het volgens mij raadzaam om te spreken over autisme of autismespectrumstoornis, maar niet over autistische handicap. U gaat er dan namelijk al vanuit dat er sprake is van een handicap, en dat is een veronderstelling die een goed en bevooroordeeld gesprek in de weg kan staan.

Voor zover ik bekend ben met astrologische ideeën en praktijken, heb ik er toch enkele bedenkingen bij.

De astrologische ‘healers’ die ik ken, zijn meestal mensen die heel goed zijn in het luisteren, tonen van inlevingsvermogen (of ze die hebben, laat ik even in ’t midden), en het gevoel geven dat je welkom bent zoals je bent. Sommigen hebben ook behoorlijk wat charisma, ze zijn innemend en erg overtuigend in hun ‘er zijn’. Dat kan soms wel betoverend overkomen, en daar ben ik zelf niet zo’n liefhebber van. Zeker niet als er ook nog ‘aromatische omkadering’ (kaarsjes, geurtjes, verduistering) bij komt kijken. Ook omfloerst taalgebruik kan mij behoorlijk afschrikken.

Wat mij eveneens opvalt, is hun eerder ‘verouderd’ ideeëngoed over autisme, hoe autisme veroorzaakt wordt en hoe het kan ‘behandeld’ (soms ‘genezen’) worden. Uitspraken als ‘een autist maakt dode dingen levend en levende dingen dood’, ‘autisme is een aversie van de ziel tegen het fysieke bestaan, geïnspireerd door een verziekte sfeer in het gezin en de introversie epidemie in de samenleving’ en ‘een zachte massage op de gekwetste hersenen kan stimuleren tot een quasi-normale ontwikkeling’ doen mij toch huiveren. Zonder te willen veralgemenen lijken de ideeën van veel astrologen, bewust of onbewust, terug te gaan op het ideeëngoed van analisten als Donald Winnicott en Bruno Bettelheim.

Tot slot hangt er veel af van welke persoon je treft als je een astroloog of natuurarts ontmoet. Er zijn niet alleen heel veel astrologische ideeën en stromingen. Net zoals bij andere coachen, of klassieke hulpverleners (psycholoog, psychiater, …) is vooral persoonlijk vertrouwen, de ‘klik’, het belangrijkste. Ook het bewustzijn van de eigen grenzen van de hulpverlener, waar er moet doorverwezen worden naar iemand die beter geschikt is, moet aanwezig zijn. Dat zou bij astrologen of natuurartsen iets minder het geval zijn.

Zelf vind ik astrologie iets als ‘persoonlijkheidsprofilering’. Te weinig concreet om er iets mee aan te vangen dat meteen bruikbaar is in het dagelijks leven. Het kan ook zijn dat er door die vaagheid onrealistische, ongefundeerde verwachtingen komen voor de toekomst. Sommige mensen zien dat als ‘hoop’, anderen als ‘geloof’, en nog anderen als ‘bedrog’. Afhankelijk van hoe de persoon die voor u zit erover denkt, zal ‘de astrologische kracht’ al dan niet ‘inwerken’ op de ‘autistische handicap’.

6 Comments »

 1. Tja, astrologie en psychologie zijn beide volksverlakkerij.
  En verkoopspraatjes.
  In mijn geval zijn er redelijk wat verkopers van een kale reis teruggekomen, want hun aangeleerde trucjes werken bij mij niet.

  Like

 2. Ongetwijfeld is er veel wat sensaties oproept dat niet waarneembaar of meetbaar is. Bij sommige mensen, autisme of niet, is er volgens mij ook een verhoogde gevoeligheid voor invloeden in hun omgeving. Welke verklaring daar wordt voor gezocht, is natuurlijk maar de vraag. Zelf ben ik minder vatbaar voor wat ik aanvoel als malafide, maar ieder is vrij te geloven wat er is tussen hemel en aarde, zolang t maar niet ontaardt in misbruik.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik geloof wel dat er mensenwijsheid die meer zien, horen en voelen dan wat de doorsnee mens ziet en hoort, ook ervaar ik de invloed van bijvoorbeeld de volle maan op mijn psyche en gemoedstoestand, zoals slecht slapen bij volle maan. Ik geloof dus zeker in de invloed van sterren, planeten op ons mens zijn. Het een hangt samen met het ander. Ook bij kinderen met autisme komt het voor dat ze door hun andere waarneming en verwerking zaken anders zien of dat ze kleuren of energie bewegingen zien/voelen die volwassenen niet voelen bijvoorbeeld hoe iemand zich voelt. In mijn werk heb ik regelmatig gezien dat kinderen met autisme spontaan hun hand legde op een pijn plek van hun begeleider of konden vertellen dat iemand verdriet had of niet eerlijk was. Ook bij volwassenen met autisme komt voor dat ze reageren op de sfeer,spanning die ergens hangt. Dus er is iets wat sensaties oproept die niet voor iedereen merkbaar zijn.

  Like

 4. Hoe meer levenservaring je krijgt, hoe minder je in z.g. charlatanerie trapt, is mijn ervaring.
  En daar heb je dan ook weer het vooroordeel dat mensen met autisme geen inlevingsvermogen zouden hebben, of alleen maar naar zichzelf luisteren.
  Dat verwijt kun je vrijwel iedere nt mens ook maken, het slaat nergens op, is een veralgemening.
  Veel mensen met autisme luisteren juist WEL naar anderen, te veel zelfs. Omdat ze willen leren.
  En daar maken zakkenvullers graag misbruik van.
  Mensen met autisme trappen te vaak in de val omdat ze denken dat mensen eerlijk zijn. Dat zijn er velen niet en dat leer je met vallen en opstaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb gemerkt dat er mensen (met autisme) zijn die vinden dat hun handicap best wel geneesbaar is, ook al is dat volgens mij moeilijk in overeenstemming te brengen met de betekenis.
  Je opmerking/aanvulling is zeker terecht. Maar of mensen met autisme meer vatbaar zijn voor charlatans, dat zou ik toch betwijfelen. Er zijn evengoed mensen met autisme die heel wantrouwig staan. Ik denk dat zoiets meer te maken heeft met begaafdheid of persoonlijkheidsontwikkeling dan louter met autisme. Ik vind wel dat de vaagheid van wat er gezegd wordt mensen verkeerde verwachtingen kan geven. En de term charlatan kan op zowat iedereen geplakt worden, denk ik, of je nu een ‘erkende titel’ hebt of niet.

  Like

 6. Ja maar als autisme geen handicap is valt er astrologisch niks te genezen he…dan is de healer zijn/hr verdienmodel kwijt.
  Ik vind het jammer dat niet even aangetipt is dat nogal wat mensen met autisme een vertekend wereldbeeld hebben, omdat ze signalen missen is het nl moeilijk dat wereldbeeld goed te ontwikkelen, Vanuit dat beperkte beeld,zijn die autisten vatbaar zijn voor charletans die hen “de hemel op aarde” beloven (maar vaak alleen hun zakken vullen want gratis zijn charletans niet)

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.