‘Zet meer dan één leerkracht voor de klas’ … autisme en onderwijs

In de Knack Magazine van 12 juni 2019 verscheen een artikel dat de ervaringen en tips bundelde van een aantal leerkrachten uit het secundair, het lager en het kleuteronderwijs in alle Vlaamse provincies. Kristien Dewulf, coachingleerkracht in een school voor buitengewoon onderwijs voor kinderen met een autismespectrumstoornis, had deze drie tips vanuit haar ervaring.

1. Leid jonge leerkrachten beter op

Vandaag is de taak van een leerkracht veel meer dan alleen maar onderwijzen, maar de lerarenopleiding bereidt jonge mensen daar niet op voor. Ik zeg niet dat ze allemaal autismedeskundige of psycholoog moeten zijn, maar ze moeten wel genoeg kennis hebben om bepaalde signalen op te vangen

2. Zet meer dan één leerkracht voor de klas

Het is achterhaald om vandaag nog alleen voor een klas te staan. Bij ons op school gebeurt dat nooit meer. Ook in het gewone onderwijs zou co-teaching de norm moeten worden. Zo krijgen beginnende leerkrachten de kans om ervaren collega’s te leren

3. Open meer secundaire scholen

Veel kinderen met autisme zitten op hun plaats in het reguliere onderwijs. Maar er zijn er ook die dat op cognitief vlak niet aankunnen en niet genoeg zelfinzicht hebben om daar te functioneren.In de lagere school zijn er in het buitengewoon onderwijs nog genoeg plaatsen voor hen, maar in het secundair zijn er lange wachtlijsten. Sommige jongeren zitten daardoor noodgedwongen jarenlang thuis.

Kristien Dewulf, coachingleerkracht in een school voor buitengewoon lager onderwijs voor kinderen met een autismespectrumstoornis in Knack Magazine, 12 juni 2019. Ingezien in de Plaatselijke Openbare Bibliotheek.

2 Comments »

  1. Dankjewel om de bijdrage van deze inspirerende vrouw in Knack te delen. Ik heb bij haar nog een ‘oudercursus autisme’ mogen meemaken. Wat een creatieve energie die zij met ons – ouders van een jong kind met autisme – deelde ! Samen met haar en met andere ouders en de aanwezige volwassen man met autisme konden wij tijdens deze cursus tips en ervaringsen utiwisselen over hoe wij onze dochter positief konden stimuleren om te groeien en haar grenzen niet nodeloos te overschrijden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb midden jaren ’80 als beginnende adolescent een enorm sociaal trauma opgelopen in de middelbare school, waar het blijkbaar de norm was dat veel leraren zich gedroegen als narcistische tyrannen, en die algemene sfeer te midden van de koude oorlog ook verder overgenomen werd op en rond de speelkoers. De directeur van die school, alsmede ook zijn aanbrenger in de hoedanigheid als godsdienstleraar zijn ze indertijd nog veroordeeld geworden voor pedofiele praktijken, het was een totaal verziekte sfeer. Ik ben alvast “blij” dat de algemene sfeer en mentaliteit in die kampen wat verbeterd is. Bedankt voor uw schrijven.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.