Vier vragen voor de toekomst van autisme … autisme en samenleving

  1. Hoe kunnen we tot het juiste evenwicht komen tussen ‘puur’ psychologisch onderzoek om theoretische modellen te ontwikkelen, en praktijkrelevant resultaatgericht onderzoek dat inspeelt op noden van mensen met autisme en hun omgeving?
  2. Hoe kunnen wetenschappers en autismegemeenschap samen standaarden in de academische wereld veranderen om wetenschappelijk onderzoek te belonen dat zorgvuldig is en nadrukkelijk een verschil maakt voor het dagelijks leven van mensen met autisme en hun omgeving?
  3. Hoe kunnen we doeltreffend samenwerken met mensen met autisme, in het bijzonder als ze naast hun autisme ook verstandelijke beperkingen en leerstoornissen, taalstoornissen en andere drempels hebben om te communiceren?
  4. Hoe kunnen we de bijdragen van volwassenen met autisme, ouders met kinderen met autisme en wie in beide groepen tegelijk zit in evenwicht brengen? En wat moet er gedaan worden met de wrijvingen tussen en en binnen groepen van ouders met kinderen met autisme, volwassenen met autisme en volwassenen met kinderen met autisme?

Francesca Happé en Sue Fletcher-Watson in ‘Autism: a new introduction to psychological theory and current debates’, 2nd Edition (Routledge, 2019)

1 Comment »

  1. Ad1 Naast psychologisch onderzoek gaat er ook relatief veel wetenschappelijk budget (met name in de USA) naar hersenonderzoek in relatie tot autisme (waaruit nog nooit een praktisch toepasbaar advies is voortgekomen).
    Ad2 Karin van den Bosch bestudeert deze vraag: https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/geestelijke-gezondheid-ggz/programmas/project-detail/onderzoeksprogramma-ggz/inventarisatie-onderzoeksbehoeften-vanuit-het-perspectief-van-mensen-met-autisme-en-hun-naasten-ond/t/blog-van-projectleider/

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.