‘Masturberen mensen met autisme meer?’ … autisme en lichaamsbeleving

Foto van Dainis Graveris op Unsplash

 

Leon, een jongvolwassen man die mijn blog al een tijdje leest, heeft in zijn diagnostisch verslag gelezen dat hij vast veel masturbeert en dat dit zou te maken hebben met zijn autistisch denken. Hij is verbaasd, omdat hij zich niet herinnert dat dit aan bod kwam in vragen of testen tijdens het diagnostisch onderzoek. Of hij ook vaak aan zelfbevrediging doet, laat hij in het midden, maar hij vind het vreemd dat mensen met autisme meer zouden masturberen dan anderen. En hij vraagt of ik daar iets meer over weet.

Het eerste wat ik je kan zeggen, Leon, is dat ik zeker geen ‘zelfbevredigingsexpert’ ben, of hoe dat ook heet. Ik heb wel ervaring met een diagnostisch onderzoek (voor mijn diagnose autisme) en ook meer dan veertig jaar ervaring met diverse vormen van seksualiteit. Wees gerust, ik ga niet in details gaan. Wat volgt is dus ‘voor alle toehoorders’.

Het is volgens mij niet zo typisch voor mensen met autisme. Het hoort volgens mij, in meer of mindere mate, tot ieders intimiteits – en seksuele beleving. Ik denk dat iedereen, mannen zowel als vrouwen, heilige boontjes zowel als liefhebbers van de erotica, ermee weg kunnen. In sommige publicaties staat inderdaad dat meer dan drie vierden van alle mensen met autisme aan zelfbevrediging doen. Ik heb geen idee wat het officieel cijfer is bij mensen zonder autisme, maar het ligt er vast niet zoveel onder. Soms wordt het bij mensen met autisme (met of zonder verstandelijke beperking) gezien als een soort stimming, zelfstimulerend gedrag. Sommige auteurs spreken ook van zelfbevrediging als de meest voorkomende seksuele handeling bij mensen met autisme.

Voor sommige mensen is het thema helaas vaak nog een een maatschappelijk taboe. Ook veel hulpverleners lijken er voor terug te deinzen om het erover te hebben, waarschijnlijk omdat het erg dichtbij komt. Door anderen wordt het dan weer als zielig of als een probleem of beperking gezien.  Nog anderen zien het als iets louter mannelijk, terwijl het ook bij vrouwen vaak voorkomt. Al deze mythes en misverstanden zijn volgens mij een gemiste kans is om tot een positieve lichaamsbeleving en relatie te komen.

Tijdens mijn eigen diagnostisch onderzoek kwam het thema trouwens ook aan bod, als deel van het persoonlijkheidsonderzoek. De term zelfbevrediging of seks met zichzelf bleek gekoppeld aan de combinatie van de observaties ‘onderhuidse spanning’ en ‘zonder ‘gezonde’ relaties’. Volgens mij zijn er ook andere verbanden mogelijk en zegt zoiets meer over de onderzoeker dan over mezelf.  Het kan bijvoorbeeld ook duiden op aseksualiteit of een andersoortige intimiteitsbeleving.

Eerder dan het proberen af te leren, erg te vinden of onder de mat proberen te vegen, vind ik het in elk geval beter ervoor open te staan en het te zien als een deel van de grote waaier aan vormen van intieme belevingen. Zolang het niet schadelijk is voor jou of voor je omgeving, is er volgens mij geen reden waarom soloseks (of hoe je ook wil noemen) iets slechts zou betekenen. Het is wel belangrijk om te weten waar en wanneer het best gebeurt, en waar en wanneer het strafbaar is of absoluut niet mag gebeuren. Het wordt bijvoorbeeld ongepast wanneer het in een openbare omgeving gebeurt, of als dwangmatige handeling, of als je jezelf (en uiteraard ook anderen) ermee verwondt.

Om tot slot op je vraag terug te komen, zou ik antwoorden dat masturbatie mogelijks veel voorkomt bij mensen met autisme, maar dit ook positief kan zijn zolang het gepast is. Het blijft in het algemeen helaas nog teveel een taboe, terwijl het gewoon een van de vele variaties is in de intimiteitsbeleving, wat  op zich weer een deel is van lichaamsbeleving en relatievorming.  Des te meer een reden om er een positieve ervaring van te maken, het erover te hebben met je eventuele partner, en bij vragen mensen die over intimiteit, lichaam en seksualiteit willen praten aan te spreken.

1 Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.