‘Je alleen leren bezighouden is voor mensen met autisme belangrijk’ … autisme en structuur

Foto van Charles Deluvio op Unsplash

 

Voor heel wat ouders en ook in een leefgroep is het zeer belangrijk dat iemand met autisme zich alleen kan bezighouden. Dit is vaak even belangrijk of zelfs nog belangrijker dan in groep kunnen functioneren. Als we kijken naar de volwassenheid is er ook geen groep meer: de persoon leeft alleen (helemaal alleen of met een bepaalde vorm van ondersteuning bijvoorbeeld in beschermd wonen en dergelijke). Vandaar dat het uiterst belangrijk is om van jongs af aan hiermee rekening te houden en zeker niet alleen het accent te leggen op het “samen-met-anderen” iets doen. Soms is “je alleen leren bezighouden” ook een haalbaarder kaart dan “leren omgaan met anderen in veel situaties”.

Effy Vanspranghe, psycholoog en therapeutisch directeur in een psychosociaal revalidatiecentrum, in [samen] spelen: spel en spelen autismevriendelijk aanpassen volgens sociale niveaus (Epo/Autisme Centraal,  2019)

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.