‘Sociale conventies ontcijferen als autist is als in een grote escape room’ … autisme en sociale conventies

Een vriend met autisme, een geweldig intrigerende persoon, heeft mij ooit verteld dat hij tot zijn zestiende de wereld enorm boeiend vond. Al die sociale conventies ontcijferen, dat was voor hem als in één grote escape room. De eerste zestien jaar had hij zijn handen vol met proberen rationeel te ontcijferen waarom je op een bepaald moment iets en niet iets anders moest zeggen, en hoe het kwam dat mensen op een bepaalde manier reageerden. Op zijn zestiende had hij een aha-erlebnis. Hij zag op een bepaald moment in zijn omgeving mensen die qua intelligentie of qua deductief vermogen niet aan hem konden tippen maar op vlak van sociale interactie veel beter waren. Wacht eens, dacht hij bij zichzelf, wat ik hier al die tijd heb proberen te ontcijferen, daar worden die mee geboren, die krijgen dat gewoon mee met hun geboorte.

Transcriptie van een fragment uit de podcast Nerdland, een maandelijkse podcast over wetenschap en technologie, met onder andere Lieve Scheire, maker met passie voor fysica en humor, en Stephanie Dehennin (Poodlesoup)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.