9 redelijke aanpassingen vanuit autisme … autisme en aanpassingen

9 redelijke aanpassingen – inhoud en vorm (c) Tistje.com

Vraag wat autisme voor hem/haar persoonlijk betekent eerder dan veronderstellingen te maken

Als iemand aan jou vertelt dat h/zij autistisch is of autisme heeft, vraag je het best wat autisme voor hem of haar persoonlijk betekent of waar je hem/haar vanuit dat autisme mee kan helpen. Je maakt geen veronderstellingen over aanpassingen of hoe je die persoon het best behandelt op basis van het horen van de term autisme. Er zijn geen aanpassingen die voor alle personen met autisme gelden.

Probeer voor te denken, te anticiperen eerder dan te reageren of nadien te repareren

Als je met een autistisch persoon omgaat, is het belangrijk voor te denken, in functie van wat je kan doen om onnodige angsten te identificeren, verminderen of elimineren, zonder de persoon in kwestie de regie af te nemen of zonder hem of haar uitdagingen te ontzeggen. Het is beter te anticiperen vanuit wat iemand met autisme aangeeft dan pas op het moment zelf of te laat te reageren en nadien te repareren.

Vertrek bij het voorzien van aanpassingen niet vanuit één theorie of verklaring van autisme

Als je omgaat met iemand met autisme is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat elke autisme theorie hoogstens een stukje en geen enkele autisme theorie het volledige autistisch gedrag, autismebeleving of alle autistische ervaringen kan verklaren. Als je aanpassingen voorziet, probeer daarbij dan niet te vertrekken vanuit één autisme theorie. Besef dat de autistische ervaringen van sommige autistische mensen voorlopig door geen enkele autisme theorie verklaard kunnen worden.

Probeer de angst voor onvoorspelbare, onlogische of onduidelijke situaties te verlichten

Erken dat redelijke aanpassingen veelal proberen de angst van een autistisch persoon in een situatie (voor onvoorspelbare, onlogische of onduidelijke signalen) te verminderen, en probeer je bewust te worden en te overleggen met de persoon in kwestie of de mensen die h/zij in vertrouwen neemt welke angsten het meest belemmerend zijn en wat kan helpen om die te verlichten

Beschouw ‘onverklaarbaar’ gedrag niet als een aanval op jou als persoon of op de organisatie

Als een autistisch persoon het in een bepaalde situatie emotioneel niet meer lijkt te trekken, probeer dat gedrag dat eerder te zien als voorlopig onverklaarbaar, eerder dan aanvallend, uitdagend of vermijdend. Beschouw het niet meteen als een aanval op jou persoonlijk of een reden tot sanctie. Ga niet meteen in confrontatie, breng iedereen in veiligheid maar probeer er later wel uit te leren.

Ga in op suggesties voor aanpassingen van autistische personen en beloof alleen wat mogelijk is

Als een autistisch persoon je vertelt hoe h/zij een bepaalde omgeving (in werk, school, vrijetijdsbesteding, …) ervaart, en aanpassingen (hulpmiddelen op zintuiglijk vlak, overzicht qua structuur, inzicht in regels) suggereert, is het beste hem/haar (of diens vertrouwenspersonen) te geloven en te respecteren, ongeacht of je die ervaring deelt of niet. Het is belangrijk hem/haar duidelijkheid te geven (verstaanbaar uitleggen), en alleen te beloven wat jouw organisatie of jij kan aanbieden en duidelijk zijn over wat niet kan (en waarom).

Zie een autist niet in een context van minder-zijn maar respectvol in de hele organisatie of omgeving

Een belangrijke redelijke aanpassing is dat autistisch mensen niet gezien worden in een context van minder-zijn door alle mensen die met deze persoon werken of in contact komen binnen jouw organisatie of de omgeving.  Het moet duidelijk zijn dat een autistisch persoon geaccepteerd wordt voor wie h/zij is en zijn/haar manier van zijn. Ga in overleg met de autistische persoon hoe h/zij dit het beste ziet gebeuren. Het moet voor de autistische persoon anderzijds ook duidelijk zijn dat andere mensen in zijn/haar omgeving ook grenzen hebben, en gerespecteerd worden voor wie zij zijn. Wees zeer duidelijk over wat volstrekt niet kan (pesten, …)

Geef een medewerker met autisme vertrouwen als h/zij een andere oplossing of methode vindt met hetzelfde verwachte eindresultaat

Als een autistisch persoon in jouw organisatie of omgeving bepaalde taken uitvoert, of aan bepaalde verwachtingen moet voldoen, is het belangrijk dat daar niet één mogelijkheid, één weg, één manier voor moet zijn, en de persoon met autisme de kans krijgt om het op zijn/haar manier te doen zolang het eindresultaat naar verwachting is. Voor sommige mensen met autisme is het belangrijk dat zij het vertrouwen krijgen om op hun manier te doen, terwijl anderen met autisme graag weten wat de ‘juiste manier’ is.

Verschillende autistische personen hebben verschillende aanpassingen nodig, maar dat hoeft het autisme vriendelijker maken van de omgeving niet in de weg te staan

Het kan gebeuren dat er aanpassingen gevraagd worden voor meerdere autistische personen in dezelfde situatie. Ga er niet vanuit dat die autisten dezelfde aanpassingen vragen of nodig hebben of beter met elkaar zou kunnen werken (of minder individuele aanpassingen nodig hebben) omdat ze autistisch zijn. Het is echter evenmin het geval dat het gezegde ‘als je één autist hebt ontmoet, weet je daarmee niets over alle andere autisten’, zou betekenen dat je de omgeving niet autisme vriendelijker zou kunnen maken omdat iedereen toch anders is. Ga in overleg met de betrokkenen in jouw situatie en je zal zien dat er altijd wel aanpassingen mogelijk zijn die bovendien ook voor niet-autistische personen een verbetering kunnen zijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.