‘Met een beetje extra geduld en inlevingsvermogen van de klant lukt het wel’ … autisme en werk

‘Foto van Mike Petrucci op Unsplash

Werknemers met een beperking zijn van harte welkom in het Betuwse Elst. De uitbaters van Streekwinkel de Lingegaerdt daar zijn namelijk doof. Op een dag stuitten ze op een advertentie van een streekwinkel uit Elst, die op zoek was naar nieuwe eigenaren. ‘We hebben alles opgezegd om onze droom te volgen’, vertelt Carisia, bijgestaan door een tolk. Ze hopen dat hun bedrijf bijdraagt aan het begrip. ‘Klanten zijn hier meer relaxed.’

Zo namen ze een jongen met autisme in dienst, Sven, die drie dagen per week komt helpen met vegen, de was opvouwen of andere klusjes. ‘Hij voelt zich heel gelukkig hier’, zegt Carisia. ‘Hij heeft zo toch het gevoel dat hij een bijdrage levert aan de maatschappij.’

Ze herinnert zich nog het sollicitatiegesprek met Sven. ‘Tijdens het gesprek maakte hij geen oogcontact, wat hoort bij zijn autisme.’ Terwijl Carisia en Kees het oogcontact en het mondbeeld juist nodig hebben om te kunnen liplezen. ‘Dus hoe gaan we dat doen? ‘vroeg Carisia. Waarop Sven heel even stil was, en toen zei: ‘Weet je wat? Ik probeer het gewoon, en als het ongemakkelijk wordt, kijk ik gewoon even weg, en daarna kijk ik dan weer terug’. Zo dagen jullie mensen uit om zelf mee te denken, en dat vind ik heel gaaf aan deze winkel.’

Wat voor autistische werknemers geldt, geldt net zo goed voor hun dove collega’s’, zegt Carisia: ‘een beetje extra geduld en inlevingsvermogen van de klant, en je komt al een heel eind’

Uit De Volkskrant van 4 juli 2022

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.