‘Autistisch niet hetzelfde als talent voor technologie, wetenschap of computers’ … autisme en werk

Foto van Nanda Firdaus op Unsplash

Een van de vaak herhaalde clichés dat twintig jaar geleden door de Universiteit van Cambridge in het leven zou zijn geroepen, is dat autistische werknemers het best passen in een wetenschappelijke of technologische arbeidsomgeving. Vrijwel altijd als autisme in de media komt, wordt dit cliché in een of andere variatie herhaald.

Toch verschijnen er steeds meer artikelen, zoals recent in het Amerikaanse zakelijk tijdschrift Forbes, die opmerken hoe belangrijk het wel is om op merken dat ‘autistisch’ niet gelijkgesteld mag worden aan ‘talent hebben voor technologie, wetenschap of computers’. ‘Autistische mensen hebben niet dezelfde soort talenten, vaardigheden en interesses’, schrijft Forbes.

‘Als autistische mensen gedijen in de IT of aanverwante bedrijven,’ getuigt een Indische autistische ingenieur, ‘komt dat vooral omdat ze daar veel minder geconfronteerd worden met klantenservice, interactie en multitasking’. Volgens hem ligt het veel minder aan hun uitgesproken technologische know-how, ook al spreekt het voor zich dat je als technofoob of technobeet niet terecht kan in de IT-sector. “Toch zijn er veel meer gebieden dan de IT waar mensen met autisme zich ook toe aangetrokken voelen”, benadrukt hij. “Zo gedijen heel wat autisten ook goed in financiële functies, onderwijs, techniek en mechanica, muziek, kunst, grafische projecten, zorg en nog veel meer.’

Veel personen met autisme die aan de slag zijn in de IT-sector, zijn volgens het artikel vooral aandachtig voor zeer afgelijnde aspecten van hun werk. Ze worden niet graag gestoord en afgeleid, en blinken uit in bepaalde taken die voor andere werknemers te weinig contact met anderen toelaten. Autistische werknemers zouden ook veel meer oog hebben voor uitzonderingen omdat ze liever niet afwijken van wat ze doen. Als productiviteit gemeten wordt in ’bezig zijn met je werk’, scoren autistische mensen 30% beter. In dat opzicht worden autistische mensen wel eens vergeleken worden met robots. Die vergelijking gaat natuurlijk niet op, omdat robots alleen beter scoren op vlak van discipline, maar op elk ander vlak afhangen van wie hen gemaakt heeft, wie hen stuurt en wie hen onderhoudt.

Dat er autistische mensen zijn die talenten hebben op vlak van wetenschap, computers of technologische, klopt natuurlijk ook wel, volgens het Forbes-artikel. Helaas ontbreekt vaak de passende ondersteuning voor deze studenten met autisme om het juiste diploma te behalen. Sommige autistische mensen hebben een aanzienlijke visuele focus en werken met hoge kwaliteit, maar veel bedrijven wensen ook kwaliteiten op vlak van servicekwaliteit, innovatief meedenken en betrokkenheid in dienstverlening. De vaardigheidskloof vormt dus vaak een probleem als het gaat om werk vinden.

Het Forbes-artikel besluit met enkele tips voor autistische mensen die graag aan de slag willen, in de technologiesector maar ook daarbuiten: eerst zicht te krijgen op leervermogen, dan ervaring op te doen en een portfolio op te stellen binnen een kleine organisatie, en tot slot op zoek te gaan naar bedrijven of organisaties die het logisch denken en de eigenheid van autistische werknemers erkennen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.