‘Zou ik anders over haar gedacht hebben?’ … autisme en beeldvorming

Foto van Rowan Kyle op Unsplash

Nog niet zo lang geleden vertelde een goede vriend aan mij dat hij erover dacht om zich op autisme te laten testen. Hoewel hij zich al lang zorgen maakte over bepaalde eigenschappen van zijn gedrag, was het vooral de omgang met zijn jonge dochter die hem zorgen baarde. Toen ik met mijn vriend over zijn angsten sprak, dacht ik terug aan een klein meisje dat ik als tiener ontmoette toen ik op een boerderij werkte, de eerste keer dat ik ooit hoorde van de diagnose autisme. Zelfs in die tijd verwonderde ik me over het gebrek aan verschil tussen ons, afgezien van een paar jaar oud. Ze was zo aardig voor me geweest in een moeilijke periode van mijn leven, en haar woorden zijn me altijd bijgebleven. Zou ik anders over haar hebben gedacht als ik meer had geweten over het label dat ze had gekregen?

Sarah Chaney, historica en schrijfster over zelfbeschadiging en emoties, in ‘Am I Normal? The 200-year search for Normal People’ (Profile Books, 2022). Eigen vertaling.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.