‘Waar geniet je echt van?’ … autisme en genieten

uit ‘Je leven in 30 lijstjes’ van Marjolein Van Braam Morris (Marjoleintekent.nl)

Je kan van alles lijstjes maken, maar meestal gaat het toch om lijstjes met wat er nog te doen is, of te laten, of wat er verwacht wordt tegen een bepaalde datum, welke boeken nog te lezen (of welke nog te bespreken).

Ik heb het zelf meer voor lijstjes met wat al gedaan is, met wat voor mij een positieve indruk heeft, wat ik misschien nog eens wil doen of wat ik misschien liever gewoon wil herinneren. Eén van de lijstjes die ik wel eens maak, op een gewonnen dag, zoals vandaag, is een opsomming van wat ik echt kan genieten.

Tijdens het schrijven was ik verrast dat ik van zoveel kon genieten. Het is niet zonder risico aan mensen mee te delen van wat je echt geniet, maar dat risico wil ik vandaag wel nemen. Ik heb immers het volle vertrouwen in jullie, lezers, dat je ook heel wat kan bedenken waar je kan van genieten, en dat er daarbij het een en ander is waar anderen misschien minachtend op reageren. Trek het u niet aan, zou ik zeggen, en vooral dan tegen mezelf, maar misschien vooral: geniet met mate. Dan blijft er des te meer over.

2 Comments »

  1. Ik heb een vriend of … ik had een vriend?
    Een geweldige vriend, een speciale vriend
    die ik werkelijk begreep ook al was zijn denkwereld anders dan die van mij. Op een gegeven moment begreep ik het verschil tussen ons en toetste dit voorzichtig af bij hem, zonder effect. En toen hij op een bepaald moment zeer negatief reageerde op mij, zonder emotie of betrokkenheid heb ik het contact verbroken. Ik mis hem elke dag ontzettend hard. Had ik geweten dat autisme hier een belangrijke rol speelde had ik me kunnen informeren, voorbereiden en op een gepaste manier reageren ivm het contact te verbreken. Ik voel me schuldig.

    Geliked door 1 persoon

  2. De prachtige vormen van wolken, avondrood, de zee, varen, herfstlicht, yoghurtijs met kersen, bloemen, vlinders, sommige vogels, regen na een periode van hitte en droogte. En inderdaad : een vers opgemaakt bed. Er is zoveel om van te genieten, maar je moet het maar net zien 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.