Waar geef ik graag mijn geld aan uit? … autisme en geld

Uit ‘Je leven in 30 lijstjes’ van Marjolein Van Braam Morris

Eerlijk gezegd geef ik niet graag geld uit. Het liefst krijg ik telkens ik iets koop geld terug. Daarom geef ik het liefst geld uit aan alles wat lang blijft of iets anders positief kan voortbrengen, en waar ik gebruik van kan maken om onafhankelijker en zelfredzamer te worden. Ik geef het liefst geld uit aan alles wat de volgende keer dat ik er geld aan moet uitgeven zo lang mogelijk uitstelt.

Als ik mijn geld uitgeef, is dat aan spullen en aan ervaringen, en ik probeer beiden in evenwicht te houden. Als er een onevenwicht is, helt de balans door naar ervaringen. Spullen zijn vaak een blok aan mijn been, in de zin dat ze veel onderhoud vragen en vaak na enkele jaren uit elkaar vallen. Soms zijn ze noodzakelijk, maar ze worden overschat.

Als het gaat om spullen gaat, zijn dat eerder nuttige dan mooie dingen, die lange tijd meegaan, die aansluiten bij mijn interesses, die helpen om mij te ontspannen, gezond te blijven, een veilige plek te bieden voor mijn liefste en ik om ons, samen met ons huisdier, thuis te voelen. Ik koop meestal spullen die onaangename ervaringen verminderen en die zichzelf terugbetalen. Als er dan nog geld overblijft, dan draag ik een steentje bij aan ontwikkeling, zowel van ons als van anderen, aan duurzaamheid en aan vermenselijking van de wereld.

Als het gaat om ervaringen, dan kies ik meestal voor wat me helpt om het leven om me heen vanuit een andere positie te bekijken, die mijn blik verruimen, waarmee ik andere mensen kan leren kennen en die iets bijdragen aan de wereld, mezelf uitdrukken in creatieve en artistieke zin en meer zeggenschap en overzicht geven. Het zijn dus ervaringen om meer te weten over alles van het microscopische tot het macroscopische leven, wat een ander perspectief geeft op vlak van dimensie, lichtinval, persoonlijkheid, karakter, … noem maar op. Zonder dat er daardoor op korte of langere termijn schade ontstaat weliswaar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.