10 reacties op de onthulling ‘Ik ben autistisch’ … autisme en diagnose

Foto van olena Ivanova op Unsplash
  1. Ik ken heel wat autistische mensen, maar jij verschilt er toch enorm van. Wel, het spectrum waaiert precies weer sterk uit, nog even en we zijn allemaal autistisch.  
  2. Nou sta ik echt met m’n mond vol tanden. Over autisme kan ik nou eens niets zinnigs zeggen. Kan je het nu aan dat ik je een vraag stel? Ja? Kan je me dan uitleggen wat je ermee bedoelt dat je autistisch bent?
  3. Oh, dat wist ik helemaal niet van jou. Ik had dat echt nooit in jou gezien. Je lijkt nochtans redelijk gewoontjes. Weet je echt wel zeker dat je het niet misverstaan hebt?
  4. Kom nou, je mag jezelf niet zo onderschatten. Je geraakt er echt wel over, het voornaamste is nu dat je je best doet, en je niets laat wijsmaken want autisme is best heel ernstig voor wie het echt heeft. Ik heb een prima middeltje dat jou wat positieve vibes geeft.
  5. Oh, ik wist niet dat jij goed was in wiskunde en wetenschap. Je bent nochtans best een knappe jongen/een beeldige meid. Ik zie je ook vaak onder de mensen komen. Los van je bizarre trekjes nu en dan, lijk je behoorlijk sociaal, vriendelijk en aangenaam om mee te babbelen. Ik heb je ook nog nooit plots agressief zien zijn als je je zin niet krijgt. Je hebt iemand waarschijnlijk boos gemaakt en dan krijg je zo’n wraakdiagnose.
  6. Ai, dat hakt er wel in hé? In welk centrum verblijf je nu? Hopelijk vind je er rust en de nodige zorg. De wereld is tegenwoordig helemaal doorgedraaid hé.
  7. En wat verwacht je nou van ons? Dat we alles laten vallen voor jouw ‘autisme’? Dat je een eigen bureau krijgt, een eigen stoel in de kantine, een eigen parkeerplaats? Nou, we zijn hier allemaal speciaal hoor. Laat je in godsnaam niet door die labels bepalen, man.
  8. Daar word ik nou echt boos van. Ik had niet gedacht dat ze jou te pakken zouden krijgen, maar tegenwoordig ontsnapt niemand eraan. De broer van mijn buurvrouw zei gisteren ook dat hij depressief was. Nou, hij verdient anders goed zijn brood, hij is getrouwd en heeft zelfs kinderen verwekt. Dat kan dus niet. Jij hebt misschien bizar gedrag en een beetje trager op vlak van snappen waar het om gaat maar autistisch? Nee, dat is het niet, dat weet ik zeker.
  9. Wel, wel. We hebben nu zowaar een autist in onze familie. Wie had dat gedacht? Laat opa het niet weten, hij is nog maar pas bekomen dat zijn kleinkind Down heeft. En nu jij, alsof je al die jaren niet speciaal genoeg was met je diploma paardenpsychologie. Nee, dat overleeft die ouwe niet.
  10. Proficiat! Echt, dat meen ik. Dan vraag je vast oordoppen of een koptelefoon, niet? En je houdt ook vast van otaku en asmr? Wees blij dat je in het hoogfunctionerend gebied van het spectrum zit, daar zijn reuze speciale mensen bij, genieën, zangers, ingenieurs en schrijvers. Laat me het weten als je op tv of in de boekjes komt hé!

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.