‘Mijn diagnose bracht me terug naar mijn ware zelf’ … autisme en diagnose

Mijn diagnose bracht me terug naar mijn ware zelf. Als tiener, twintiger en dertiger probeerde ik iemand te zijn die ik niet was. Ik zette maskers op, deed alsof om erbij te horen. Ik gaf mezelf op omdat ik dacht dat hoe ik was, fout was. Het was moeilijk om van iets te lijden dat je niet kunt beschrijven. Er was geen taal om autistisch te zijn. Na de diagnose kijk ik terug naar mijn leven en kan ik dingen beter begrijpen. Ik wil de jaren daarvoor niet als verloren noemen, maar ik kan me heel triest voelen als ik aan de tijd denk waarin ik mezelf constant als een mislukking ervoer. Langs de andere kant is het nooit te laat om iets uit te vinden. Na mijn diagnose stopte ik eindelijk om de dingen te doen waarvan ik dacht dat ik ze moest doen. Ik liet mijn leven inkrimpen. Ik begon neen te zeggen tegen grote events, en koos ervoor om meer een-op-een met vrienden af te spreken.

Clara Törnvall, Zweedse autistische auteur, schrijfster van ‘Autisme, vrouwen op het spectrum’, uitgegeven bij Singel Uitgeverijen, in een interview in de krant De Morgen van 22 april 2023.