Waar niemand ooit aan twijfelt, maar soms een brug te ver … autisme en aanpassingen

Foto van Austin Distel op Unsplash

Niet-autistische mensen stellen eisen aan hun werk omgeving. Natuurlijk doen ze dat tenslotte, het zijn mensen en hebben voorkeuren op het gebied van lichtkwaliteit, temperatuur, comfort en ga zo maar door. Hierdoor zal een groot aantal werkplekken in het Verenigd Koninkrijk, en nog veel meer in warmere landen, zoals delen van de Verenigde Staten, standaard voorzien zijn van airconditioning. Deze zoemende machines verschijnen overal in kantoorgebouwen, met als doel de werkomgeving af te koelen tot een ‘geschikt’ bereik dat het beste past bij de meerderheid van de mensen die er werken. Niemand trekt dit in twijfel en het wordt meestal als iets heel goeds gezien. Zoals ik al zei, niemand twijfelt hier ooit aan. Dan vraagt een autistisch persoon om een omgevingsaanpassing om aan hun behoeften te voldoen, en ze worden geconfronteerd met blanco gezichten, verwarring en op bijzonder liefdeloze momenten – beschuldigingen dat ze ‘behoeftig’ en ‘ongemakkelijk’ zijn. Maar waar zit het verschil? Neurotypicals bestaan in een wereld die zorgvuldig is ontworpen om aan hun behoeften te voldoen – waarom zouden autistische mensen geen aanpassingen hebben om aan hun behoeften te voldoen?

Pete Wharmby, Britse autistische publieke spreker, vader, leraar, en auteur van ‘What I want to talk about’ en ‘Untypical’.