6 antwoorden op 6 vaak gestelde vragen (1) … autisme en faq

  1. Wat niet te doen met autistische mensen? Als je met autistische mensen omgaat, kan je beter niet iemands ervaringen bagatelliseren van iemands ervaringen, ongeduldig zijn of iemand dwingen om zich anders te gedragen dan ze zich comfortabel voelen. Verder kan je autistische mensen het best niet confronteren met onverwacht overweldigende zintuiglijke of sociale prikkels, onvoorspelbare sociale situaties, indirecte communicatie waarbij je de ander belachelijk maakt, of plots hevige emoties. Uiteraard doe je autistische mensen beter niet aan wat je anderen en je jezelf niet zou aandoen, maar dat spreekt voor zich, denk ik.
  2. Wat zijn autistische trekjes? Autistische trekjes verwijzen naar gedragingen, kenmerken of eigenschappen die vergelijkbaar zijn met de symptomen van autisme. Iemand kan autistische trekjes vertonen zonder noodzakelijkerwijs gediagnosticeerd te zijn met autisme. Omdat ‘trekjes’ vaak geassocieerd worden met persoonlijkheidstrekken, wordt vaak gezegd dat je beter niet over ‘autistische trekjes’ spreekt, omdat dit ongenuanceerd overkomt.
  3. Wat is de minst erge vorm van autisme? Autisme is geen lineaire schaal van ‘minst erg’ tot ‘meest erg’. Autisme kan zich op verschillende manieren kan manifesteren, afhankelijk van heel wat verschillende factoren en invloeden. Als buitenstaanders het hebben over de minst erge vorm van autisme, hebben ze het vaak over autisme dat het minst storend overkomt voor hen, en dat het meest aanschurkt bij hun opvatting van normaal gedrag.
  4. Hoe oud is de oudste autist? Daarop zijn verschillende antwoorden mogelijk. De eerste persoon die een diagnose autisme kreeg, was Donald Triplett. Hij werd geboren in 1933 en kreeg in 1943 de diagnose van dr. Leo Kanner. Anderzijds, als je de oudst levende persoon met een autismediagnose bedoelt, zijn er wellicht autistische personen die ouder zijn dan Donald Triplett, omdat er geen bovengrens is op vlak van de leeftijd waarop autisme vastgesteld kan worden. Hoewel deze ‘oudste persoon’ van bij de geboorte autistisch was. Dat was om tal van redenen niet opgevallen, bijvoorbeeld door goede camouflage of autistisch gedrag nooit duidelijk geweest door weinig uitdagingen of veel autismevriendelijke omgevingen of nooit bij artsen geweest die er voldoende over wisten. Er zouden autistische mensen van meer dan 80 jaar oud zijn.
  5. Wat gaat vaak samen met autisme? Veel mensen met autisme ervaren bijkomende uitdagingen en aandoeningen, zoals aandachtsproblemen, angst, depressie, slaapproblemen en gastro-intestinale problemen. Dit wordt vaak aangeduid als ‘comorbiditeit’. Anderzijds kan autisme ook vaak samengaan met bepaalde talenten, hokjes-overschrijdend denken, sterktes en aangename karaktertrekken.
  6. Wat is type 9 autisme? Type 9 autisme is officiële classificatie volgens de bekende diagnostische criteria. Type 9 verwijst meestal naar een type dat in het Belgische buitengewoon of speciaal onderwijs wordt ingericht voor leerlingen met een autismespectrumstoornis die geen verstandelijke beperking hebben, maar niet in het gewoon of regulier onderwijs terecht kunnen. Type 9 kan voorts verwijzen naar een type autistische persoon in de negen fasen van autisme als het meest verlichte type, een type bowlingspeler, een type in een persoonlijkheidsschaal die gebruikt wordt op sociale media, of een type in de consumptieschaal binnen de snoepsector.

Meer informatie rond vragen rond autisme en autistische mensen kan je onder andere vinden op de website Participate en de vaak gestelde vragen in hun praktische gids.