‘Mensen kijken me raar aan, wat heb ik hun misdaan?’

Ik wilde aantonen dat ook jonge mensen met een autismespectrumstoornis uitstekend in groepsverband kunnen werken. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt, want op het vlak van sociale interactie hebben ze beperkingen. Ze beheersen niet alle omgangsvormen, maar tijdens de opnames is gebleken dat ze wel degelijk hun gevoelens kunnen tonen.

Zo verwoordde een van de jongeren hoe hij de buitenwereld ervaart. “Mensen kijken me raar aan, wat heb ik hun misdaan? Heb ik misschien een fout begaan?” schreef hij in een rapnummer, dat de soundtrack van Twilight: Game Over werd.

Autisme heeft altijd bestaan, maar het verschijnsel werd nooit gedefinieerd. Het probleem is dat veel buitenstaanders autisme als een handicap beschouwen. Dat maakt het voor de personen met die stoornis extra moeilijk om in de maatschappij te functioneren.

Regisseur Federico Marino in De Standaard van 7 oktober 2013 (zie verder op de website van Kids.be)

6 Comments »

 1. Herkenbaar! Als ik mezelf op selfies zie, dan denk ik ook: wtf, waarom lukt het me nou nooit om een selfie te maken waar ik fatsoenlijk op sta en recht in de camera kijk? Hoe goed ik m’n best ook doe ik vind dat ik zelf ook gek uit de ogen kijk. Daardoor kijken mensen me ook altijd raar aan en kan ik ondanks ik 32 ben nog steeds geen vriendin krijgen. Daardoor ben ik ook zo onzeker als het maar zijn kan, en ondanks ik toch goed lijk te functioneren, heb ik het idee dat ik voor geen meter functioneer in de maatschappij. En opmerkelijk genoeg voel ik het direct als ik iemand tegen kom die ook autisme heeft. Het is echt een ontzettend rare ziekte en het voelt alsof je een marsmannetje bent ofzo! Hopelijk komt er ooit een medicijn voor.

  Like

 2. beste Clair ik heb je separate mial ontvangen en daar op reageren. ik wist niet waar de afk. NT voor stond. dat was de vraag.ik heb in m’n leven heel veel mensen ontmoet oa. in ruim 23 jr avondonderwijs zijn er veel gezichten gepasseerd. niet alle types maar zeker heel veel zijn er voorbij gekomen. enkele mensen die een verbinding zijn aangegaan blijven hangen, de rest is als schepen in de nacht, ze komen en gaan voorbij ;-).

  Like

 3. @Claire: al héél veel normale mensen ontmoet, hoor (met wisselend succes) en wat normaal is, is gemakkelijk opzoekbaar

  Like

 4. Tja, het zal wellicht ook een zaak zijn van proberen te overleven in de situatie waarin je bent geworpen. Ik kan me voorstellen dat ouder iemand met autisme is, hoe minder de kans dat dit aanvaard werd in het gezin of in de ruimere familie.

  Like

 5. @H. Warmenhove: NT is de afkorting voor Neurotypical, beter mensen met een typische ontwikkeling, of mensen die een harmonische ontwikkeling hebben doorgemaakt, of de meeste mijlpalen in de ontwikkeling als mens zoals anderen hebben doorgemaakt. Waardoor onder andere een andere manier van informatieverwerking en betekenisverlening kan ontstaan. Soms wordt de term ook gebruikt om iemand aan te duiden die zich normaal voordoet.
  Groet Sam

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.