‘Wat is geluk voor jou?’

Goh, wat is dat, geluk? Als ik die vraag zou krijgen, zou ik ook niet meteen weten wat te zeggen. Op mijn blog staan er wat artikelen over geluk zoals De obsessie dat geluk alleen komt door de omgang met anderen, een gelukskoekje op een terrasje in de zon, in de buurt van geluk en het geluk van een ander.

Maar om in één twee drie aan iemand te zeggen wat geluk voor mij is? Iemand die houdt van platitudes zou wellicht zeggen dat het voor iedereen anders is, of dat iedereen zo verschillend is of iets in die aard.

Voor mij bestaat geluk, voor zover ik dat kan vatten, vooral uit onverwachte meevallers, plotse, invallende inzichten. Iets dat eensklaps helder wordt. Iemand met wie het onverwacht goed klikt, zonder dat er meer verwacht wordt. Een onverwachte ontmoeting met een zielsverwant. Iets wat tegen alle verwachtingen in positief uitdraait.

Geluk heeft iets dichterlijks voor mij, iets van buiten de context treden, bijvoorbeeld op een wandeling in de natuur plotse helderheid of schoonheid ervaren. Al kan het om even waar zijn, ook in een tentoonstelling bij de aanblik van een schilderij of op een volledig onverwacht moment. Op dat moment ervaren dat alles op zijn plaats valt en er een fractie een ervaring van hoop en harmonie tegelijk leeft. Dat ‘pakt’ mij dan, dat gelukkig-zijn.

1 Comment »

  1. Ik heb geprobeerd op andere plaatsen het geluk te vinden. Ik heb geprobeerd het te vinden bij andere mensen, mijn werk, de andere kant van de wereld. Maar ik kwam er op een hele vervelende manier achter dat je alles kunt bereiken, maar je toch verre van gelukkig kunt voelen. Op dit moment heb ik geen baan (wat ik wel jammer vind, maar ik blijf zoeken) en woon ik bij mijn moeder in huis, toch voel ik me op dit moment gelukkiger als in de tijd dat ik een mooie baan in een ziekenhuis in de omstreken van Haarlem had, een eigen huis had, of toen het me gelukt was om een emigratievisum naar Australië te verkrijgen. Wat voor mij geluk is, is me in balans voelen met de omgeving en de situatie. Op een ander komt dit waarschijnlijk heel saai over; ik vind het best en heb mijn lesje wel geleerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.