‘Hij is gewoon normaal, dat zeg ik je’

Hoe kom je erbij? Natuurlijk praat hij ongepast luid, gaat hij op in bizarre interesses, dumpt hij nu en dan eens informatie bij ons over batterijen en zo. En ja, hij draagt veel langer zijn kledij dan hij zou mogen. En ja, dat ruikt nogal eens. Het gebeurt inderdaad wel eens dat hij opzettelijk stinkende winden laat, en daarbij luid lacht in je gezicht, en alleen maar rode dingen wil eten.  En inderdaad, ik kan niet ontkennen dat hij regelmatig een woede-aanval krijgt, met behoorlijk wat agressie. Meestal als hij buiten zijn kamer is geweest, waar hij nachten aan een stuk van die gevechtsspelletjes. Maar al bij al is hij gewoon een normaal persoon, en moet je niet afkomen met die onzin. Ook al zeg je dat een diagnose niet nodig is.

Hij is dus vooral gewoon, zeg ik je. Hij legt zich gewoon toe op heel specifieke hobby’s, en so what? Hij snapt de clue van de situatie niet, ja, en dan? En hij is overgevoelig, zijn zintuigen staan gewoon scherper afgesteld, en hij kan tegen bepaalde prikkels. En ja, inlevingsvermogen, empathie, dat is bij hem niet ingebouwd. Maar ach, wie is er nu empathisch tegenwoordig? We hebben allemaal een krak in onze kop, nietwaar? En spelletjes spelen doet toch iedereen? Je kan mij niet wijsmaken dat zo iemand geen fantasie heeft, en sociaal is hij als de beste, op het internet.

Zulk gedrag wijst toch niet op een zware mentale … oei, excuseer, psychiatrische handicap. Jullie zijn daar gevoelig voor, als ik autisten mentaal noem, hé. Ik probeer in jullie gedachten mee te gaan. En echt waar, ik heb veel respect voor die gasten. Ik heb daar ook echt geen test voor nodig om te weten als ik er een tegenkom. Geldklopperij, vind ik dat. Je ziet dat toch gewoon, als gezond mens, je voelt dat aan.

Bovendien: die vreemde kledij die hij draagt, dat trekt inderdaad op niets. Maar hij ziet dat waarschijnlijk als het uniform van zijn job of van zij hobby. Dat is toch perfect normaal? En wat is de zin van een routine als ze hem niet heel regelmatig herhaalt? Kom zeg, wie is er hier gek?

Geïnspireerd door meerdere situaties en gesprekken van mensen in diverse omgevingen in mijn leven die te horen hadden gekregen dat een familielid die ze goed meenden te kennen een diagnose autisme had gekregen, en dat ze wilden weerleggen.

2 Comments »

  1. Prachtige samenvatting. Dat ken ik ook wel, maar misschien nog wel meer bij mensen bij wie ik meen autisme te herkennen. Maak je zelf ook mee dat je personen tegenkomt/kent die bij hoog en bij laag ontkennen dat zij autistisch zouden zijn? Het is het labeltje en de stigmatisering die bang maakt, hè?

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.